Kremeš


“Mňam to je dobrota a odkud to vlastně pochází?” naivně jsem se zeptal Blanky. Prý z Maďarska přesvědčivě mi odpověděla. Ale jelikož jsem ze své podstaty zvědavý, tak jsem si to musel ověřit. A jak jsem hned koukal s otevřenou pusou. Támhle píšou, že původ je ze Srbska, támhle ze Slovinska, tady je to zase chorvatské, tu rumunské, Maďaři se taky bijí v prsa, pozadu není ani Rakousko a nemálo pamětníků mi určitě potvrdí, že to je recept jejich babičky z jižní, severní, východní, západní části republiky. Takže to zkusíme znovu, tento recept pochází ze zemí Rakouska-Uherska.

Ingredience
1 dávka listového těsta, recept naleznete ZDE
1 žloutek, prošlehaný
Náplň
500 ml plnotučného mléka
500 ml smetany ke šlehání
80 g másla, nakrájené na kostičky
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
160 ml vody
90 g kukuřičného škrobu
8 žloutků, prošlehané
Griliáš
150 g cukru krupice
35 g blanšírovaných mandlí, nasekané

Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto vyválíme na obdélník o rozměru cca 31x41 cm, z kterého vykrájíme 2 stejné obdélníky o rozměru 30x20 cm. Obdélníky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným žloutkem. Plech dáme na 10 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme druhý, stejně velký arch pečicího papíru a plech na stlačování těsta (ideálně stejný jako ten, na kterém pečeme těsto). Připravený arch pečicího papíru položíme na vychlazené těsto a zatížíme druhým plechem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na cca 15 minut. Poté horní plech i s pečicím papírem odstraníme a těsto dopečeme dozlatova (zhruba 10 minut). Po upečení necháme těsto vychladnout na mřížce.
Nádobu o rozměru našich upečených plátů a hloubce cca 4 cm vyložíme potravinářskou folií. Pokud nemáme nádobu totožného rozměru, můžeme si okraj vytvořit s pomocí dětských kostiček. Dno vyložíme jedním plátem listového těsta, který stlačíme.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která dáme spolu i s luskem, mlékem, smetanou, máslem a cukrem krupicí do středně velkého hrnce a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. V misce mezitím smícháme kukuřičný škrob s vodou. Jakmile je máslo rozpuštěné a mléko začne vřít, ihned stáhneme z ohně, odstraníme lusk a za stálého míchání metličkou přimícháme rozpuštěný škrob a prošlehané žloutky. Hrnec vrátíme na oheň a za stálého šlehaní vaříme do zhoustnutí (30-40 vteřin). Krém vlijeme na stlačený plát listového těsta, stěrkou uhladíme povrch a na něj položíme druhý plát listového těsta.



Necháme minimálně 4 hodiny vychladit v lednici. Ztuhlý dezert krájíme nahřátým nožem na tenké plátky, které posypeme nadrceným griliášem.

Griliáš
Cukr krupici necháme ve středně velké pánvi na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat do jantarové barvy. Plech vyložíme pečicím papírem. Ke zkaramelizovanému cukru vmícháme nasekané blanšírované mandle, promícháme dřevěnou vařečkou a ihned vše vylijeme na plech vyloženým pečicím papírem. Necháme ztuhnout a poté ho nadrtíme v hmoždíři najemno. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Vytisknout

Uvařili jsme 2.2.2017


Komentáře

   odpovědět
Ten napad s legom je dokonaly! :) potrebujem obdlznikovu formu na nepeceny kolac a uz tyzden rozmyslam kde ju zohnat - uz netreba, lego bude stacit :) 5* za napad!
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme moc! U nás LEGO je častý pomocník, protože se s ním dá dělat spousta věcí. Jen teda do trouby nejde 9 9 9