Korejské smažené kuře


Smažené kuře není pouze výsada americké kuchyně, ale i na opačné polokouli naleznete obdobný recept. Teda obdobný pouze na obrázku, ve skutečnosti má spoustu odlišností. Ostatně porovnat recepty můžete, například s naším americkým kuřetem zde.
A pokud bych si já měl vybrat, tak Amerika utrpěla těsnou prohru, jelikož korejská verze nabízí nejen výrazně vyšší pálivost, ale především neuvěřitelně trvanlivou křupavost. Křupavější křidélka jsem ještě nikdy neměl. Nevěříte? Tak vzhůru do přípravy.
P.S.: abyste nedopadli jako naše babička, ty kostičky vpravo nejsou cukr, ale výborná nakládaná ředkev, na který recept najdete níže

Ingredience
1 kg kuřecích křídel
30 g hladké kukuřičné mouky
2 ½ lžičky soli
½ lžičky kypřícího prášku
½ lžičky mletého černého pepře
slunečnicový olej na smažení
Těstíčko
70 g hladké kukuřičné mouky
35 g rozdrcených slaných krekrů
35 g hladké mouky
1 lžíce chilli vloček
½ lžičky soli
2 ½ lžičky granulovaného česneku
¼ lžičky kypřícího prášku
70 ml vodky
2 lžíce korejské chilli pasty gochujang
Korejská BBQ omáčka
3 lžíce gochujang
3 lžíce kvalitního kečupu
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
2 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku – utřený
Nakládaná bílá ředkev
1 bílá ředkev daikon
80 ml bílého vinného octa
80 ml cukru krupice
80 ml vody
1 lžička soli


Postup
Daikon oloupeme a nakrájíme na kostičky o velikosti 5-10 mm. V misce smícháme vodu s vinným octem, cukrem krupicí a solí. Jakmile se cukr se solí zcela rozpustí, přidáme kostičky ředkve a promícháme. Ředkev i s nálevem přelijeme do uzavíratelné nádoby s rovným a širokým dnem, přiklopíme a necháme přes noc při pokojové teplotě. Následující den přendáme nádobu do lednice, kde ředkev necháme marinovat 1-2 dny.
V misce smícháme 30 g kukuřičné mouky s 2 ½ lžičkami soli, ½ lžičkou kypřícího prášku a mletým černým pepřem. Přidáme kuřecí křidýlka, která ve směsi obalíme. Přebytek obalovací směsi oklepeme a křidýlka rozložíme na rošt, kde je nezakrytá necháme odpočívat 1 hodinu.



Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Všechny ingredience dáme do malého hrnce a necháme na mírném ohni za stálého míchání probublávat 3-5 minut. Poté necháme vychladnout a ponecháme na podávání.
Troubu si předehřejeme na 160 °C. V hluboké pánvi rozehřejeme minimálně 5 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C. V misce smícháme vodku s 250 ml vody a 2 lžícemi pasty gochujang. V jiné misce smícháme kukuřičnou mouku, drcené krekry, hladkou mouku, chilli vločky, sůl, granulovaný česnek a kypřící prášek. Bezprostředně před smažením přilijeme směs vodky a vody (směs by měla být tekutá).
Postupně jednotlivá křidýlka obalíme v těstíčku (přebytek necháme okapat) a s pomocí např. pinzety kuřecí křídlo několik sekund podržíme v oleji tak, aby se nedotýkalo dna. Smažíme dozlatova 8-10 minut. Usmažená kuřecí křidýlka uchováváme teplá v předehřáté troubě na pečícím roštu, pod který umístíme plech na odkapávání přebytečného oleje.
Kuřecí křidýlka podáváme s připravenou BBQ omáčkou a nakládanou ředkví. Podle chuti můžeme posypat nasekanou zelenou natí jarní cibulky, sezamem a nakrájenými chilli papričkami.

Vytisknout

Uvařili jsme 21.3.2016


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.