Ingredience
8-10 kuřecích paliček
1 litr podmáslí
250 g hladké mouky
1 lžíce papriky
1 lžička cayenského pepře
½ lžičky mletého chilli
1 lžička granulovaného česneku
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
Coleslaw
500 g bílého zelí
1 řapík celeru
1 větší mrkev
2 jarní cibulky
250 g majonézy
½ menšího citronu
bílý vinný ocet
cukr
pepř
sůl
Postup
Do velké uzavíratelné misky nalijeme podmáslí, ke kterému přidáme paličky kuřete. Maso by mělo být zcela ponořené. Misku uzavřeme a maso necháme marinovat do druhého dne v lednici.
Druhý den si nejdříve připravíme coleslaw, který se musí uležet v lednici. Zelí si nakrouháme najemno, mrkev nakrájíme na tenké proužky, posolíme a necháme 30-60 minut vypotit. Poté všechnu tekutinu slijeme a přidáme na nudličky nakrájenou jarní cibulku. Celer zbavíme tuhých vláken, najemno ho nasekáme a přidáme ho ke zbývající zelenině.
V misce si smícháme majonézu, šťávu z ½ citronu, 1-2 lžičky vinného octa a čerstvě mletý pepř. Podle chuti dosladíme cukrem (1-2 lžičky) a případně dosolíme. Dresink přimícháme k zelenině a salát dáme odležet do lednice.
Minimálně hodinu před smažením si vyndáme maso z lednice a necháme ho prohřát na pokojovou teplotu. V míse si promícháme mouku s paprikou, cayenským pepřem, chilli, česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Troubu si předehřejeme na 160 °C.
Kuřecí paličky jedno po druhém obalíme v ochucené mouce a smažíme je ve fritovacím hrnci na 170 °C dozlatova.
Usmažené porce kuřete pokládáme na pečící rošt a dáme je na 15-20 minut dopéct do trouby. Pod pečící rošt je vhodné umístit pečící plech, který nám bude zachycovat odkapávající olej.
Usmažené kůře podáváme se salátem coleslaw a barbecue omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí domácí hranolky s čerstvým tymiánem.
Americké smažené kuře
Dneska jsem byl asi 5x zastřelený. Holt rudá kůže byla obětí dvou malých kovbojů. Alespoň naše squaw uvařila pořádný kus americkýho "žvance" pro pořádný kovboje. A pěkně "vostrý"!
Někdy jsou cesty jídla u nás doma plné příběhů. Nicméně toto jídlo by naši banditi snědli i bez podobného příběhu. Škoda, že podobné hry nefungují i na uspávání. Kdyby se měli alespoň z poloviny k spánku jako k jídlu, tak máme doma dvě Šípkové růženky místo kovbojů.
Uvařili jsme 10.3.2015
Komentáře
salát coleslaw je výborný. Nejlepší recept, jaký jsem kdy zkoušela. Fakt jo.
Hranolky dělám podobné těm vašim, tedy nadvakrát smažené a chutnaly výtečně. Nikdy mě nenapadlo na ně dát trochu bylinek. Budu zkoušet častěji.
Kuře chutnalo skvěle, jen se mi těstíčko oddělovalo od masa. Ale chuťově výtečné.
Díky za další super recept.
Zeleninu posolime tak jak chceme mít salát slany. Kde ji necháme vypotit je v podstate jedno, v cedniku si usetrite praci se slevanim pustene tekutiny. Pokud jsme zeleninu na začátku nepresolili, tak ho není nutné proplachovat ani osusovat. Už ho jenom staci smichat s dresinkem a případně na závěr ještě dosolit.