Hawai burger s domácí BBQ omáčkou


Poslední dny, hodiny, minuty a vteřiny, mi hraje v hlavě jen a jen Ivan Mládek a jedna z jeho výborných písní. Ostatně posuďte sami první sloku:

Když je v Praze abnormální hic,
chodím k vodě až do Měchenic,
Měchenická plovárna má krásné okolí,
ještě krásnější než bazén v Praze 4 Podolí.
Má milá tam se mnou chodívá,
chleba s máslem sebou nosívá,
a když se jí šipka zdaří úsměv na rtech má,
chleba s máslem ukousnout mi dá.

No sice jsme zavření doma s nafukovacím bazénkem na balkóně, žádná plovárna, ale zase nemáme chleba s máslem, máme tuhle letní úpravu hamburgeru. Pro mladší ročníky, písnička je ZDE (bohužel jsem nenašel na ytb originál).

Ingredience
4 hamburgerové bulky – recept naleznete ZDE
1 zralé avokádo
směs listových salátů
Vepřový burger
500 g mletého vepřového masa (nejlépe krkovice)
1 svazek čerstvého tymiánu
4 plátky čedaru
slunečnicový olej
pepř
sůl
Ananasová salsa
1 menší zralý ananas
1-2 červené chilli papričky
1 větší rajče
1 malá cibule
1 limetka
hrst zeleného koriandru
olivový olej
sůl
Barbecue omáčka
1 lžíce slunečnicového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
200 ml kvalitního kečupu
50 ml jablečného octa
2 lžíce worcestrové omáčky
4 lžíce třtinového cukru dark muscovado
¼ lžičky cayennského pepře
1 lžička chipotle chilli vloček
½ lžičky uzené papriky

Postup
Barbecue omáčka
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V menším hrnci si na mírném ohni rozehřejeme 1 lžíci slunečnicového oleje, na kterém za stálého míchání necháme zesklovatět nakrájenou cibuli s česnekem. Jakmile nám cibule zprůhlední (nesmí zhnědnout), přidáme všechny zbývající suroviny, promícháme a snížíme plamen. Na velmi mírném plameni za občasného míchání necháme zhruba 20 minut jemně probublávat. Jakmile omáčka zhoustne, stáhneme z plamene a po mírném vychladnutí rozmixujeme na hladkou omáčku. Omáčku necháme zcela vychladnout. V lednici nám vydrží v uzavíratelné sklenici 1-2 týdny.



Ananasová salsa
Ananas zbavíme listové růžice a ostrým nožem odkrájíme kůru se všemi trny. Ananas nakrájíme na tenké plátky a vykrajovátkem odstraníme střední tvrdou část. Takto očištěný ananas nakrájíme na malé kostičky. Chilli papričky zbavíme semínek a spolu s cibulí je nakrájíme najemno. Rajče zbavíme semínek, nakrájíme ho najemno a spolu s nakrájenou cibulí a chilli je přidáme k nakrájenému ananasu. Na závěr přidáme hrst nasekaného koriandru, zakápneme šťávou z 1/2 limetky a olivovým olejem a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme.



Vepřový burger
Mleté maso dáme do mísy, přidáme lístky tymiánu a dochutíme solí a pepřem. Důkladně promícháme a poté z hmoty vytvarujeme 4 stejně velké burgery, které ze všech stran potřeme slunečnicovým olejem. Burgery grilujeme z obou stran dozlatova (4-5 minut). Pokud píchneme do středu burgeru měla by nám vytékat čirá tekutina. Těsně před koncem položíme na burger plátek čedaru a necháme ho roztavit.
Avokádo zbavíme pecky, oloupeme ho a vidličkou ho nahrubo rozmačkáme. Hamburgerové bulky rozkrojíme a řezné plochy opečeme. Na spodní polovinu položíme listový salát, na něj vepřový burger s čedarem, rozmačkané avokádo, barbecue omáčku a ananasovou salsu. Vše přiklopíme horní polovinou bulky.



Připravený burger podáváme s limetkou a zbylou barbecue omáčkou.



Vytisknout

Uvařili jsme 5.7.2015


Komentáře

  Business Set Up in UAE odpovědět
Duly licensed by the Dubai Economic Department with offices in Dubai and Abu Dhabi, the firm provides business set-up and company formation services across UAE. Key services include selection of the correct legal form and locality based on business needs, license registration, business advisory, employee visas obtaining, bank account opening, accounting and payroll outsourcing, financial services advisory, budgeting and taxation advice, provision of secretarial and other services.
   odpovědět
Milý Kubo, milá Blanko! Moc děkuju za recept, byť jsem ve výsledku kombinovala několik vašich a jeden Gordona Ramseyho. 1 Použila jsem recept na vaše domácí bulky, naprostá pecka! Milujeme je. 5 Na výtečný coleslaw salát (rovnou z celého kila zelí), porvali jsme se o zbytky a na domácí BBQ omáčku, kterou už si nikdy nekoupíme, jen poctivě vyrobíme. 9 Maso jsem naložila podle zmíněného kuchyňského boha Ramseyho a lahodný sýr a veškeré koření přivezla k Anglie. Výsledek? Bohatá hostina pro čtyři hladové chlapy a dvě hladové ženy, neskutečně jsme se nacpali a pochutnávali si do pozdních hodin. Doposud jsem podle vás jen pekla, ale obávám se, že od včerejška budu muset i vařit, protože vaše recepty jsou vždy delikátní a chuťově vyvážené tak, jak to máme rádi!
Jen je mi líto těch stromů, kvůli kterým musím každý recept tisknout. Kéž byste vydali všechny knižně, možná si je nastahuju do čtečky a tabletu, jste moji (a mojí rodiny a přátel) guru na jídlo! <3 Děkujeme moc, Vaše recepty je nádhera číst, nádhera připravovat a nádhera žrát! 9
kublanka odpověděl(a)
Milá Katko, moc děkujeme za krásné slova. Jsme rádi, že máme chuťové receptory nastavené na podobnou vlnu a že vám od nás chutná. Co se týká knižní podoby... never say never... ale zatím o tom moc nepřemýšlíme .) děkujeme 1
  :o) odpovědět
Teda myslím si, že v některých případech by měla být dokumentovaná I konzumace. Fakt by mě zajímalo, jak se takovýto pokrm kulturně jí :o)
kublanka odpověděl(a)
naprosto jednoduše, hodně se to zmáčkne a všude to teče :) ostatně standardní velikost jako v dishy, black dog cantině apod .)
oni jsou ty bulky hodně měkké a v neposlední řadě vždy lze použít příbor... nicméně když se kácí les tak lítají třísky :) 1 1 1
   odpovědět
Zhyň! Jednou za ukazování takový nádhery a podruhý za to, že mi teď v hlavě jede nekonečná smyčka Mládka 3
odpověděl(a)
Chacha, ad burger to si vyřiď s Blankou ad Mládek, to je moje srdcovka od dětstvi, jako má sestra je odkojená Svěrákem, mé děti Kašpárkem v rohlíku, tak já Mládkem 1