Hawai burger s domácí BBQ omáčkou


Poslední dny, hodiny, minuty a vteřiny, mi hraje v hlavě jen a jen Ivan Mládek a jedna z jeho výborných písní. Ostatně posuďte sami první sloku:

Když je v Praze abnormální hic,
chodím k vodě až do Měchenic,
Měchenická plovárna má krásné okolí,
ještě krásnější než bazén v Praze 4 Podolí.
Má milá tam se mnou chodívá,
chleba s máslem sebou nosívá,
a když se jí šipka zdaří úsměv na rtech má,
chleba s máslem ukousnout mi dá.

No sice jsme zavření doma s nafukovacím bazénkem na balkóně, žádná plovárna, ale zase nemáme chleba s máslem, máme tuhle letní úpravu hamburgeru. Pro mladší ročníky, písnička je ZDE (bohužel jsem nenašel na ytb originál).

Ingredience
4 hamburgerové bulky – recept naleznete ZDE
1 zralé avokádo
směs listových salátů
Vepřový burger
500 g mletého vepřového masa (nejlépe krkovice)
1 svazek čerstvého tymiánu
4 plátky čedaru
slunečnicový olej
pepř
sůl
Ananasová salsa
1 menší zralý ananas
1-2 červené chilli papričky
1 větší rajče
1 malá cibule
1 limetka
hrst zeleného koriandru
olivový olej
sůl
Barbecue omáčka
1 lžíce slunečnicového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
200 ml kvalitního kečupu
50 ml jablečného octa
2 lžíce worcestrové omáčky
4 lžíce třtinového cukru dark muscovado
¼ lžičky cayennského pepře
1 lžička chipotle chilli vloček
½ lžičky uzené papriky

Postup
Barbecue omáčka
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V menším hrnci si na mírném ohni rozehřejeme 1 lžíci slunečnicového oleje, na kterém za stálého míchání necháme zesklovatět nakrájenou cibuli s česnekem. Jakmile nám cibule zprůhlední (nesmí zhnědnout), přidáme všechny zbývající suroviny, promícháme a snížíme plamen. Na velmi mírném plameni za občasného míchání necháme zhruba 20 minut jemně probublávat. Jakmile omáčka zhoustne, stáhneme z plamene a po mírném vychladnutí rozmixujeme na hladkou omáčku. Omáčku necháme zcela vychladnout. V lednici nám vydrží v uzavíratelné sklenici 1-2 týdny.



Ananasová salsa
Ananas zbavíme listové růžice a ostrým nožem odkrájíme kůru se všemi trny. Ananas nakrájíme na tenké plátky a vykrajovátkem odstraníme střední tvrdou část. Takto očištěný ananas nakrájíme na malé kostičky. Chilli papričky zbavíme semínek a spolu s cibulí je nakrájíme najemno. Rajče zbavíme semínek, nakrájíme ho najemno a spolu s nakrájenou cibulí a chilli je přidáme k nakrájenému ananasu. Na závěr přidáme hrst nasekaného koriandru, zakápneme šťávou z 1/2 limetky a olivovým olejem a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme.



Vepřový burger
Mleté maso dáme do mísy, přidáme lístky tymiánu a dochutíme solí a pepřem. Důkladně promícháme a poté z hmoty vytvarujeme 4 stejně velké burgery, které ze všech stran potřeme slunečnicovým olejem. Burgery grilujeme z obou stran dozlatova (4-5 minut). Pokud píchneme do středu burgeru měla by nám vytékat čirá tekutina. Těsně před koncem položíme na burger plátek čedaru a necháme ho roztavit.
Avokádo zbavíme pecky, oloupeme ho a vidličkou ho nahrubo rozmačkáme. Hamburgerové bulky rozkrojíme a řezné plochy opečeme. Na spodní polovinu položíme listový salát, na něj vepřový burger s čedarem, rozmačkané avokádo, barbecue omáčku a ananasovou salsu. Vše přiklopíme horní polovinou bulky.



Připravený burger podáváme s limetkou a zbylou barbecue omáčkou.



Vytisknout

Uvařili jsme 5.7.2015


Komentáře

   odpovědět
Milý Kubo, milá Blanko! Moc děkuju za recept, byť jsem ve výsledku kombinovala několik vašich a jeden Gordona Ramseyho. 1 Použila jsem recept na vaše domácí bulky, naprostá pecka! Milujeme je. 5 Na výtečný coleslaw salát (rovnou z celého kila zelí), porvali jsme se o zbytky a na domácí BBQ omáčku, kterou už si nikdy nekoupíme, jen poctivě vyrobíme. 9 Maso jsem naložila podle zmíněného kuchyňského boha Ramseyho a lahodný sýr a veškeré koření přivezla k Anglie. Výsledek? Bohatá hostina pro čtyři hladové chlapy a dvě hladové ženy, neskutečně jsme se nacpali a pochutnávali si do pozdních hodin. Doposud jsem podle vás jen pekla, ale obávám se, že od včerejška budu muset i vařit, protože vaše recepty jsou vždy delikátní a chuťově vyvážené tak, jak to máme rádi!
Jen je mi líto těch stromů, kvůli kterým musím každý recept tisknout. Kéž byste vydali všechny knižně, možná si je nastahuju do čtečky a tabletu, jste moji (a mojí rodiny a přátel) guru na jídlo! <3 Děkujeme moc, Vaše recepty je nádhera číst, nádhera připravovat a nádhera žrát! 9
kublanka odpověděl(a)
Milá Katko, moc děkujeme za krásné slova. Jsme rádi, že máme chuťové receptory nastavené na podobnou vlnu a že vám od nás chutná. Co se týká knižní podoby... never say never... ale zatím o tom moc nepřemýšlíme .) děkujeme 1
  :o) odpovědět
Teda myslím si, že v některých případech by měla být dokumentovaná I konzumace. Fakt by mě zajímalo, jak se takovýto pokrm kulturně jí :o)
kublanka odpověděl(a)
naprosto jednoduše, hodně se to zmáčkne a všude to teče :) ostatně standardní velikost jako v dishy, black dog cantině apod .)
oni jsou ty bulky hodně měkké a v neposlední řadě vždy lze použít příbor... nicméně když se kácí les tak lítají třísky :) 1 1 1
   odpovědět
Zhyň! Jednou za ukazování takový nádhery a podruhý za to, že mi teď v hlavě jede nekonečná smyčka Mládka 3
odpověděl(a)
Chacha, ad burger to si vyřiď s Blankou ad Mládek, to je moje srdcovka od dětstvi, jako má sestra je odkojená Svěrákem, mé děti Kašpárkem v rohlíku, tak já Mládkem 1