Ingredience
500 g listového těsta (na cca 16 kusů) - recept naleznete ZDE
150 g cukru krupice
6 lžic másla
4-8 menších kyselejších jablek
1 prošlehané vejce na potření
hladká mouka na vyválení
Postup
Těsto vyválíme na plát vysoký 3 mm. Rozkrájíme na čtverce o straně 10 cm.
Každý čtverec po diagonále přeložíme, vznikne nám trojúhelník. Nožem vykrojíme 1 cm okraj tak, aby u špičky zůstal 1 cm nedokrojený. Trojúhelník rozložíme zpět na čtverec a potřeme rozšlehaným vejcem. Nakrojené proužky zdvihneme a protáhneme je jeden pod druhým až k protilehlým rohům, přitiskneme. Měl by nám vzniknout tvar démantu.
Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a dáme odležet do chladu.
Mezitím oloupeme jablka a zbavíme je jadřince. Jablka nakrájíme na malé kostičky nebo je pouze rozpůlíme a podélnými řezy jemně nakrojíme
Do pánve se silným dnem dáme máslo a rozehřejeme ho na středním ohni. Přisypeme cukr a počkáme až začne karamelizovat. Jakmile dosáhne zlatohnědé barvy, stáhneme z ohně a přimícháme připravená jablka. Promícháme tak, aby se nám jablka dokonale obalila v karamelu.
Připravenými jablky plníme feuilletés. Na závěr těsto pomašlujeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v předehřáté trouby na 180 °C do zezlátnutí (cca 20 minut).
Necháme vychladnout na mřížce.
Feuillités s karamelizovanými jablky
Máte rádi štrůdl? Tak musíte zkusit tohle. Francouzská klasika, která je velmi jednoduchá. Stačí mít domácí listové těsto, jablka a můžete se pustit do pečení.
Uvařili jsme 22.12.2014
Komentáře