Čočkové kari


Už je to potřetí, co před Novým rokem sdílíme recept na čočku jinak, než jak jí známe ze školních jídelen – rozvařenou kaši. První novoroční recept byl francouzský salát a druhým byl výborný italský recept s klobáskami. Letos jsme opustili Evropu a pro inspiraci jsme se vydali až do daleké Indie.

Přejeme Vám všem krásný rok 2018 a pevně doufáme, že Vás bude Kublanka nejen inspirovat, ale i bavit.

Ingredience
Čočkové kari (na 4 porce)
5 šalotek
100 ml slunečnicového oleje
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
1 stroužek najemno nastrouhaného česneku
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
¼ lžičky celého římského kmínu
1 lžíce rajčatového protlaku
250 g francouzské zelené čočky
¼ lžičky mleté kurkumy
150 g zelených fazolek, nakrájené na menší kousky
2 středně velké mrkve, očištěné a nakrájené na tenké plátky
velká hrst najemno nasekaného koriandru + na podávání
½ lžičky kajenského pepře
sůl
jogurt na podávání
Chlebové placky (na 8 velkých nebo 16 malých placek)
500 g hladké mouky
¼ lžičky soli
1 ½ lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
1 lžíce krupicového cukru
60 ml vlažné vody
¾ lžičky sušeného droždí
400 ml kysaného podmáslí
ghí nebo slunečnicový olej na potření

Postup
Čočkové kari
Šalotky oloupeme a 4 nakrájíme na tenká kolečka, které osmažíme dozlatova v rozpáleném slunečnicovém oleji. Osmaženou šalotku zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce a v pánvi ponecháme 3 lžíce oleje.
Zbylou šalotku nakrájíme najemno. V malé misce smícháme najemno nastrouhaný zázvor, česnek, mletý koriandr a mletý římský kmín s 60 ml vody. Zbylý šalotkový olej rozpálíme, přidáme celý římský kmín a necháme ho 5 sekund orestovat. Přidáme najemno nakrájenou šalotku, kterou necháme asi 1 minutu orestovat. Poté přidáme připravenou pastu z koření a necháme ji zprudka vydusit až na tuk. Na závěr vmícháme rajčatový protlak smíchaný s 1 lžící vody, necháme krátce orestovat a poté stáhneme z ohně.
Ve středně velkém hrnci smícháme zelenou čočku a kurkumou a 800 ml vody. Přivedeme k varu, hrnec částečně zakryjeme poklicí a necháme asi 15 minut vařit na mírném ohni. Jakmile čočka mírně změkne, přidáme nakrájenou mrkev s fazolkami, polovinu koriandru a čočku se zeleninou uvaříme al dente. Na závěr dochutíme solí, kajenským pepřem a přimícháme orestovanou pastu se zbylým najemno nasekaným koriandrem.
Podáváme s chlebovými plackami, rýží basmati, lžící jogurtu a osmaženou šalotkou. Můžeme posypat chilli vločkami. Dozdobíme několika lístky koriandru.

Chlebové placky
V misce smícháme sušené droždí s cukrem a vlažnou vodou. Necháme asi 10 minut odpočinout. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. Dobře promícháme, přidáme drožďovou směs s podmáslím a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, vrátíme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (60 – 90 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 (velké placky) nebo 16 kousků. Na mírném ohni rozehřejeme silnostěnnou pánev a kousek těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, kterou z obou stran potřeme rozehřátým ghí nebo slunečnicovým olejem. Zbytek kousků těsta musíme mít zakryté potravinářskou fólií.
Vyválenou a potřenou placku dáme do rozpálené pánve, zakryjeme poklicí a necháme ji asi 1 minutu opékat. Jakmile se na placce vytvoří velké bubliny, placku otočíme a necháme ji asi 1-2 minuty dopéct z druhé strany. Opečenou placku zabalíme do čisté bavlněné utěrky a stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta. Nejlépe chutnají čerstvě připravené.

Vytisknout

Uvařili jsme 30.12.2017


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.