Ingredience
Čočkové kari (na 4 porce)
5 šalotek
100 ml slunečnicového oleje
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
1 stroužek najemno nastrouhaného česneku
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
¼ lžičky celého římského kmínu
1 lžíce rajčatového protlaku
250 g francouzské zelené čočky
¼ lžičky mleté kurkumy
150 g zelených fazolek, nakrájené na menší kousky
2 středně velké mrkve, očištěné a nakrájené na tenké plátky
velká hrst najemno nasekaného koriandru + na podávání
½ lžičky kajenského pepře
sůl
jogurt na podávání
Chlebové placky (na 8 velkých nebo 16 malých placek)
500 g hladké mouky
¼ lžičky soli
1 ½ lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
1 lžíce krupicového cukru
60 ml vlažné vody
¾ lžičky sušeného droždí
400 ml kysaného podmáslí
ghí nebo slunečnicový olej na potření
Postup
Čočkové kari
Šalotky oloupeme a 4 nakrájíme na tenká kolečka, které osmažíme dozlatova v rozpáleném slunečnicovém oleji. Osmaženou šalotku zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce a v pánvi ponecháme 3 lžíce oleje.
Zbylou šalotku nakrájíme najemno. V malé misce smícháme najemno nastrouhaný zázvor, česnek, mletý koriandr a mletý římský kmín s 60 ml vody. Zbylý šalotkový olej rozpálíme, přidáme celý římský kmín a necháme ho 5 sekund orestovat. Přidáme najemno nakrájenou šalotku, kterou necháme asi 1 minutu orestovat. Poté přidáme připravenou pastu z koření a necháme ji zprudka vydusit až na tuk. Na závěr vmícháme rajčatový protlak smíchaný s 1 lžící vody, necháme krátce orestovat a poté stáhneme z ohně.
Ve středně velkém hrnci smícháme zelenou čočku a kurkumou a 800 ml vody. Přivedeme k varu, hrnec částečně zakryjeme poklicí a necháme asi 15 minut vařit na mírném ohni. Jakmile čočka mírně změkne, přidáme nakrájenou mrkev s fazolkami, polovinu koriandru a čočku se zeleninou uvaříme al dente. Na závěr dochutíme solí, kajenským pepřem a přimícháme orestovanou pastu se zbylým najemno nasekaným koriandrem.
Podáváme s chlebovými plackami, rýží basmati, lžící jogurtu a osmaženou šalotkou. Můžeme posypat chilli vločkami. Dozdobíme několika lístky koriandru.
Chlebové placky
V misce smícháme sušené droždí s cukrem a vlažnou vodou. Necháme asi 10 minut odpočinout.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. Dobře promícháme, přidáme drožďovou směs s podmáslím a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, vrátíme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (60 – 90 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 (velké placky) nebo 16 kousků. Na mírném ohni rozehřejeme silnostěnnou pánev a kousek těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, kterou z obou stran potřeme rozehřátým ghí nebo slunečnicovým olejem. Zbytek kousků těsta musíme mít zakryté potravinářskou fólií.
Vyválenou a potřenou placku dáme do rozpálené pánve, zakryjeme poklicí a necháme ji asi 1 minutu opékat. Jakmile se na placce vytvoří velké bubliny, placku otočíme a necháme ji asi 1-2 minuty dopéct z druhé strany. Opečenou placku zabalíme do čisté bavlněné utěrky a stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta. Nejlépe chutnají čerstvě připravené.
Čočkové kari
Už je to potřetí, co před Novým rokem sdílíme recept na čočku jinak, než jak jí známe ze školních jídelen – rozvařenou kaši. První novoroční recept byl francouzský salát a druhým byl výborný italský recept s klobáskami. Letos jsme opustili Evropu a pro inspiraci jsme se vydali až do daleké Indie.
Přejeme Vám všem krásný rok 2018 a pevně doufáme, že Vás bude Kublanka nejen inspirovat, ale i bavit.
Uvařili jsme 30.12.2017
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.