Čočka a klobásky z Umbrie


Po roce opět přichází čas nepopulární luštěniny, jelikož k Novému roku se samozřejmě váže nejen kocovina a výměna kalendáře za nový, ale i pravidelný přísun čočky. Loni jsme se nechali inspirovat Paulem Bocusem a letos jsme inspiraci našli u Antonia Carluccia. Oba recepty je nefér srovnávat, ale domácí klobása bez střívka s kořeněnou čočkou poráží i takového machra jako je Paul Bocuse. Itálie – Francie 1:0. A komu je to málo, může zkusit třeba i tento recept.

Vážení čtenáři, přejeme vám úspěšný rok 2017 plný štěstí, lásky a dobrého jídla.

Ingredience (4 porce)
Čočka
2 stroužky česneku – oloupané a rozmáčknuté
50 g sušených rajčat v olivovém oleji – nakrájené na nudličky
6 lžic olivového oleje
250 g francouzské zelené čočky
450 ml kuřecího vývaru
2 stonky řapíkatého celeru – nakrájený najemno
Klobásky
500 g mletého vepřového masa (např. libovější krkovice)
50 ml červeného vína
1 lžička semen fenyklu
1 chilli paprička – zbavená semínek, nakrájená najemno
1 lžička najemno nasekaného rozmarýnu
olivový olej na smažení
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Postup
Čočka
Ve velké pánvi rozehřejeme na mírném ohni 6 lžic olivového oleje, na kterém necháme orestovat nakrájená rajčata spolu s rozmáčklými stroužky česneku. Jakmile začnou stroužky česneku zlátnout, přidáme čočku, řapíkatý celer a zalijeme kuřecím vývarem. Necháme vařit na mírném ohni za občasného míchání do změknutí (20-30 minut). Uvařenou čočku stáhneme z ohně, zakryjeme poklicí a udržujeme v teple do podávání.

Klobásky
Mleté maso důkladně promícháme s najemno nakrájenou chilli papričkou, semeny fenyklu, červeným vínem, pepřem a solí. Z dobře promíchaného masa tvarujeme klobásky o průměru 3 cm a délce 8 cm (5-6 kusů), které zabalíme do alobalu. Konce alobalu dobře utáhneme.



Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, ve které necháme 2-3 minuty povařit klobásky zabalené v alobalu. Díky tomu budou držet klobásky pohromadě.
Jakmile vyplavou klobásky na hladinu, vyndáme je z vody a necháme je mírně vychladnout. Poté je vybalíme z alobalu a potřeme olivovým olejem.
Smažíme nebo grilujeme na mírném ohni ze všech stran dozlatova (cca 5 minut).
Opečené klobásky přidáme do pánve s čočkou a necháme je povařit na mírném ohni zhruba 5 minut. Ihned podáváme. Jako přílohu můžeme zvolit bílý chléb nebo uvařené brambory (není nutné).

Vytisknout

Uvařili jsme 28.12.2016


Komentáře

   odpovědět
Zdravím Blanko a Kubo,

Super recept. Souhlasím, že to jako matlačka pouze vypadá. Klobásky budu dělat častěji. Mám ráda fenykl a po špagetách, kam ho přidáváme taktéž, jsem ráda, že mám další recept, kde mi moc chutná.

Díky moc a těším se na další vaření :-)
kublanka odpověděl(a)
Mariko moc děkujeme! Těšili jsme se až zase budeš mít chvilku na nějaký náš recept. bohužel mi teď vůbec nestíháme. ale aktuálně máme recepty v novém Glanc apod ;)
odpověděl(a)
jéé, tak to je super, ten článek. Šikulky jste, veliký :-)
  Mňam odpovědět
Také mě vůbec nelákalo hodit klobásky do čočky a nechat je nacucat. Takže zůstalo u opečení. Jinak čočka skvělá a úžasně navinulé klobásky ještě lepší. Všem doporučuji. I když to vypadá jako matlačka, je recept blbovzdorný a rychlý.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :) ale štěstí přeje odvážným, tak příště zkuste ;) ale i tak je to výborné 1
  klobásky odpovědět
Klobásky vařené v alobalu, to je dobrý nápad, musím zkusit 1
kublanka odpověděl(a)
super, určitě musíte zkusit, jsou výborné sami o sobě :)
odpověděl(a)
Na mě jsou to vařený hovínka :-), já bych místo vaření s čočkou ve druhé fázi doporučil spíš krátce orestovat na pánvi :-), ale to je jen otázka pohledu
kublanka odpověděl(a)
9 9 9