Buccellati - sicilské fíkové cukroví
Nikdy jsme moc nechápali závody v pečení vánočního cukroví.
Tu kolegyně z práce hlásila 10 druhů, tady zase sousedka 12 druhů a určitě jsme přeslechli ještě vyšší cifry z našeho blízkého okolí. Nám moc cukroví nejede, tak jsme se těmto závodům vždy úspěšně vyhnuli. Občas sice Blanka upekla linecký, ale po Vánocích všechno cukroví zase vzala tak jak nedotčené leželo celé svátky a hodila do koše.
Několikrát jsme udělali popraskané sušenky, ale ty jsme spíše rozdali, než snědli. Ale letos na to Blanka kápla. Sicilské vánoční fíkové cukroví neboli buccellati. Tyto řádky píši několik desítek minut od upečení a buccellati již nejsou mezi námi. Nedali jsme je sousedům. Ani jsme je nevyhodili do koše. My jsme je doslova, dámy prominou, sežrali na posezení. Takže máme zase vánoční svátky bez cukroví.
Šťastné a Veselé Vánoce!
Náplň
250 g sušených fíků
30 g nesolených vyloupaných pistácií
75 g vlašských ořechů
75 g rozinek
60 g medu
100 g pomerančové marmelády
1 pomeranč, najemno nastrouhaná kůra
Těsto
300 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
100 g másla, nakrájeného na kostičky
2 vejce
Na dokončení
1 bílek
150 g moučkového cukru
nasekané nesolené pistácie
lyofilizované maliny
Postup
Na náplň vložíme sušené fíky do tepelně odolné misky a zalijeme je vroucí vodou. Fíky necháme zhruba 15 minut nabobtnat.
Mezitím rozmixujeme nebo najemno nasekáme vlašské ořechy spolu s pistáciemi a vše společně s rozinkami a zbytkem ingrediencí dáme do mísy.
Změklé fíky scedíme, rozmixujeme na pastu a přidáme je do mísy k ořechům. Důkladně promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a náplň uložíme minimálně 1 hodinu odležet do chladničky.
Na těsto smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a rychle ho prsty zapracujeme do mouky. Nakonec ještě přidáme prošlehaná vejce a vypracujeme hladké a vláčné těsto, která zabalíme do potravinářské fólie a uložíme ho na minimálně 1 hodinu do chladničky.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 kousků a z každého z nich postupně vyválíme dlouhé pásy o tloušťce maximálně 3 mm. Podél středu obdélníku naneseme náplň, kterou zabalíme do těsta a spoj těsta seštípáme.
Váleček potom ještě jemným tlakem rozválíme na průměr cca 1 cm a ostrým nožem ho rozkrájíme na kousky o délce zhruba 7 cm. Každý kousek potom ještě nožem nařežeme do tvaru hřebene anebo písmene X.
Cukroví pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15-20 minut. Po upečení je necháme vychladnout na mřížce.
Mezitím vyšleháme v misce bílek s moučkovým cukrem. Poleva by měla mít konzistenci tekutého medu. Do připravené polevy poté namáčíme vychladlé cukroví, zdobíme nasekanými pistáciemi anebo podrcenými lyofilizovanými malinami a necháme zatuhnout při pokojové teplotě.
Komentáře
<a href="http://www.kublanka.cz/index/buccellati">http://www.kublanka.cz/index/buccellati</a>
Hodně toho......a taky toho........ a ještě........ No a tohle zase ne. Nemusíte mít všechno.
Zdtaví Nick512