Jak na ... brambory Hasselback


Brambory, erteple, kremple, zemáky nebo chcete-li lanýže chudých, jsou opravdovým pokladem v naší kuchyni. Bohužel v dnešní době příliš nedoceňovaným, protože se s nimi na talíři setkáme často pouze ve formě přílohy. A přitom už naše babičky věděly, že pokud máte dobré brambory, stačí pouze máslo, sklenka mléka, sůl, možná trochu pažitky nebo jiné bylinky a máte jídlo, po kterém se budete olizovat až za ušima.
Naštěstí se doba mění a na náš stůl se dostávají brambory stále lepší kvality. Proto je dobré mít v zásobě několik receptů, které se určitě stanou evergreenem ve vaší kuchyni. Jedním z nich je například recept na tradiční plněné pečené brambory (tzv. jacket potatoes) nebo recept na brambory Hasselback nebo chcete-li brambory à la Hasselbacken, poprvé připravené v roce 1953 kuchařem Leifem Elissonem ve stockholmské restauraci Hasselbacken. Zatímco jacket potatoes pro nás v podstatě nejsou nic nového (pokud za ně považujeme brambory pečené v ohníčku na poli), tak brambory Hasselback se u nás na jídelních stolech začaly objevovat až v posledních letech. Proto neváhejte a připravte si naši nejoblíbenější variantu s citronovým máslem.

Ingredience (na 4 porce)
1 kg malých brambor
2 stroužky česneku
70 g másla
½ citronu
1 jarní cibulka
1 stonek řapíkatého celeru
velká hrst kadeřavé petrželky
čerstvě mletý černý pepř
sůl

1. Předehřejte
Troubu předehřejte na 200 °C a pečicí rošt umístěte do střední polohy.

2. Očistěte a nakrájejte
Brambory dobře očistěte kartáčkem pod studenou vodou a osušte. Bramboru jednu po druhé položte mezi dvě vařečky (nebo čínské hůlky) a nožem ji nařežte na cca 1 mm silné plátky. Plátky díky vařečkám nedokrojíte až dolů a brambora zůstane vcelku. Brambory rozložte do jedné velké nebo více menších zapékacích nádob.



TIP pro méně zručné (aneb tip pro Kubu): Před nařezáváním seřízněte kousek brambory a díky tomu se vám nebude brambora koulet po pracovní desce.



3. Okořeňte
Česnek oloupejte a nakrájejte ho najemno. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte česnek, sůl, pepř a ihned stáhněte z ohně. Zhruba polovinou másla důkladně potřete brambory v zapékací misce.
Do zbytku másla přidejte šťávu a najemno nastrouhanou kůru z ½ citronu (pouze žlutá část) a ponechte na podávání.



… pokud preferujete klasičtější variantu, vynechte citronovou šťávu a kůru

4. Pečte
Ochucené brambory pečte v předehřáté troubě doměkka a dokřupava (35–40 minut).

… asi 10 minut před dopečením můžete brambory posypat nahrubo mletou strouhankou nebo panko strouhankou a díky tomu budou brambory ještě křupavější.

5. Dokončete
Najemno nasekejte jarní cibulku, řapíkatý celer a kadeřavou petrželku.



6. Podávejte
Upečené brambory potřete zbylým ochuceným máslem, posypte nasekanou zelenou směsí a ihned podávejte.




A pokud je i vám tohle málo, tak vyzkoušejte náš recept na škubánky, ale tentokrát v pro někoho netradičním slaném provedení.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.1.2018