Jak na ... brambory Hasselback


Brambory, erteple, kremple, zemáky nebo chcete-li lanýže chudých, jsou opravdovým pokladem v naší kuchyni. Bohužel v dnešní době příliš nedoceňovaným, protože se s nimi na talíři setkáme často pouze ve formě přílohy. A přitom už naše babičky věděly, že pokud máte dobré brambory, stačí pouze máslo, sklenka mléka, sůl, možná trochu pažitky nebo jiné bylinky a máte jídlo, po kterém se budete olizovat až za ušima.
Naštěstí se doba mění a na náš stůl se dostávají brambory stále lepší kvality. Proto je dobré mít v zásobě několik receptů, které se určitě stanou evergreenem ve vaší kuchyni. Jedním z nich je například recept na tradiční plněné pečené brambory (tzv. jacket potatoes) nebo recept na brambory Hasselback nebo chcete-li brambory à la Hasselbacken, poprvé připravené v roce 1953 kuchařem Leifem Elissonem ve stockholmské restauraci Hasselbacken. Zatímco jacket potatoes pro nás v podstatě nejsou nic nového (pokud za ně považujeme brambory pečené v ohníčku na poli), tak brambory Hasselback se u nás na jídelních stolech začaly objevovat až v posledních letech. Proto neváhejte a připravte si naši nejoblíbenější variantu s citronovým máslem.

Ingredience (na 4 porce)
1 kg malých brambor
2 stroužky česneku
70 g másla
½ citronu
1 jarní cibulka
1 stonek řapíkatého celeru
velká hrst kadeřavé petrželky
čerstvě mletý černý pepř
sůl

1. Předehřejte
Troubu předehřejte na 200 °C a pečicí rošt umístěte do střední polohy.

2. Očistěte a nakrájejte
Brambory dobře očistěte kartáčkem pod studenou vodou a osušte. Bramboru jednu po druhé položte mezi dvě vařečky (nebo čínské hůlky) a nožem ji nařežte na cca 1 mm silné plátky. Plátky díky vařečkám nedokrojíte až dolů a brambora zůstane vcelku. Brambory rozložte do jedné velké nebo více menších zapékacích nádob.



TIP pro méně zručné (aneb tip pro Kubu): Před nařezáváním seřízněte kousek brambory a díky tomu se vám nebude brambora koulet po pracovní desce.



3. Okořeňte
Česnek oloupejte a nakrájejte ho najemno. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte česnek, sůl, pepř a ihned stáhněte z ohně. Zhruba polovinou másla důkladně potřete brambory v zapékací misce.
Do zbytku másla přidejte šťávu a najemno nastrouhanou kůru z ½ citronu (pouze žlutá část) a ponechte na podávání.



… pokud preferujete klasičtější variantu, vynechte citronovou šťávu a kůru

4. Pečte
Ochucené brambory pečte v předehřáté troubě doměkka a dokřupava (35–40 minut).

… asi 10 minut před dopečením můžete brambory posypat nahrubo mletou strouhankou nebo panko strouhankou a díky tomu budou brambory ještě křupavější.

5. Dokončete
Najemno nasekejte jarní cibulku, řapíkatý celer a kadeřavou petrželku.



6. Podávejte
Upečené brambory potřete zbylým ochuceným máslem, posypte nasekanou zelenou směsí a ihned podávejte.




A pokud je i vám tohle málo, tak vyzkoušejte náš recept na škubánky, ale tentokrát v pro někoho netradičním slaném provedení.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.1.2018


Komentáře

  Ještě křupavější odpovědět
Dobrý den,

můžu se, prosím, zeptat, jak dosáhnout křupavých "koncovek"? ????

Místo másla jsem brambory pomazal olivovým olejem.

Jinak jsem pekl na uvedených 200°C.

Nastavil jsem horní i spodní ohřev bez horkovzduchu.

Chuťově to bylo super, ale brambory se v podstatě nerozevřely.

Děkuju. ????

Míra
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to je divné zcela upřímně. Napadlo nás, že to bude bramborami, protože olivový olej na to mít vliv nebude. Maximálně prodloužit dobu pečení, dřív nebo později se prostě otevřou, jak hospody po karanténě :) díky