Bánh mi bagety


Bánh mì bagety jsou velmi podobné klasickým francouzským, což je dáno společnou historií Francie a Vietnamu. A kdo nemá rád bánh mì, tak se k této bagetě může chovat stejně jako ke klasické francouzské bagetě. Třeba namazat marmeládou a máslem.

Ingredience (na 6 kusů)
500 g hladké mouky
7 g instantního droždí
350 ml vlažné vody
1 lžíce cukru krupice
12 g soli

Postup
Ve větší míse smícháme vlažnou vodu s instantním droždím, cukrem a 250 g hladké mouky. Měli bychom dostat těsto, jehož konzistence bude podobná palačinkovému. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ji 12-16 hodin odpočívat při pokojové teplotě.
Druhý den přidáme ke vzniklému kvásku zbývajících 250 g mouky a sůl. Směs nejdříve promícháme na nejnižší rychlost (zhruba 3 minuty) a poté ji hněteme na vyšší otáčky, až získáme hladké těsto, které se nám bude oddělovat od stěn mísy. Prohnětené těsto vyklopíme na pomoučený vál a začneme ho překládat. Pomoučněným prsty vezmeme konec těsta, natáhneme ho a přehneme. Těsto otočíme o 9o°, znovu těsto prsty natáhneme a přeložíme na polovinu. Pokračujeme až do té doby, kdy dostaneme hladké a elastické těsto. Pokud je potřeba podsypáváme hladkou moukou. Výsledné těsto nám nevytvoří pevnou kouli, ale bude sám v dlaních jakoby přelévat.
Těsto vložíme do velké mísy vymazané olejem, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě kynout 1 hodinu. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, těsto přeložíme na třetiny (jako obchodní dopis), otočíme ho o 90° a opět ho přeložíme na třetiny. Těsto vložíme zpět do vymazané mísy spojem dolů a necháme ho kynout další hodinu.
Troubu i s pečícím kamenem si předehřejeme na 250 °C. Na dno trouby dáme vyšší plech. Troubu předehříváme zhruba 1 hodinu.
Mezitím co se nám předehřívá trouba, připravíme si bagety. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 6 stejných částí, ze kterých vytvarujeme koule. Koule těsta přikryjeme potravinářskou fólií nebo utěrkou a necháme je 10 minut odpočinout.



Poté každou kouli vytvarujeme dlaněmi do oválu, jehož horní třetinu přeložíme směrem k sobě a přitlačíme spodní hranou dlaně. Poté levý a pravý roh přeložíme do středu a spoj opět přitlačíme dlaní. Vzniklý trojúhelník opět přeložíme směrem k sobě a spoj stlačíme dlaní. Nyní můžeme válením dokončit bagetu, která se bude od středu směrem ven ztenčovat.





Vyválené bagety pokládáme na pomoučenou lněnou utěrku spojem nahoru. Mezi jednotlivými bagetami musíme vytvořit dostatečně velký záhyb pomoučené utěrky. Bagety zakryjeme potravinářskou fólií nebo utěrkou a necháme je 1-1,5 hodiny kynout.



Jakmile bagety zdvojnásobí svoji velikost, pomoučíme si sázecí lopatku nebo kus kartonu a bagety na ně (dle velikosti trouby pečeme po 3 nebo 6 kusech najednou) překlopíme tak, že budou spojem dolů. Žiletkou (sklon 45°) každou bagetu podélně nařízneme.



Nařezané bagety přešoupneme na pečící kámen a do plechu na dně trouby nalijeme zhruba 200 ml vody. Po 10 minutách otevřeme troubu a odvětráme přebytečnou páru a bagety dopečeme do zlatohnědé barvy (cca 10 minut). Upečené bagety jemně postříkáme vodou z rozprašovače a necháme je vychladnout na mřížce.





Vytisknout

Uvařili jsme 23.5.2015


Komentáře

   odpovědět
Děkuji za rychlou odpověď. 1 Myslím, že mi to nedá a pečící kámen si jednou koupím. Pečení podle vás mě moc baví. Vůbec všechny recepty jsou na jistotu.
kublanka odpověděl(a)
jéé, děkujeme, to jsme rádi... právě se snažíme, aby ty recepty fungovali od A do Z... tak snad tomu tak bude i nadále 1 děkujeme
   odpovědět
Jste opravdu skvělí! Vykouzlit tak krásné bagety to už jsou ruce mistra. Dnes jsem je zkoušela upéct ovšem vzhledově nebyly bagetky tak hezky rozpraskané. Struktura těsta se povedla. I chuťově byly moc fajn. Ten rozpraskaný povrch mě fascinuje. Ten se mi nepodařil, bagety byly hladké. Myslíte, že je to tím, že jsem nepoužila pečící kámen? Pekla jsem je na plechu.
kublanka odpověděl(a)
Moc děkujeme! 1 A jak se dopracovat popraskaného povrchu, jo to je právě ten pečící kámen. Hodně dobře rozpálená trouba a pečící kámen a teploměr přímo v troubě (ne ten integrovaný v troubě, ten často ukazuje i patnácti stupňovou odchylku). A pak mít štěstí 1 1 ono to rozpraská stejně jako chleba po vytažení z trouby při chladnutí... a právě jsme dostali chuť na čerstvé bagety 1
   odpovědět
naprosto zbožňuji váš blog! mohli byste mi, prosím, poradit, kde seženu pečící kámen?
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! ad pečící kámen - my jsme koupili kdysi v Tchibo pečící kámen na pizzu, ale zkusit googlit, nevím jestli to ještě mají. Tak jako tak, lze to nahradit šamotovýma cihlami, které lze koupit v hobby marketech (OBI, apod) a nebo ve stavebninách obecně... 1
   odpovědět
Tak to ste velmi nadany samouk. ani francuzsky pekar by sa za ne nehanbil.
kublanka odpověděl(a)
děkuji :)
   odpovědět
Mate nejaky pekarsky kurz?
kublanka odpověděl(a)
Blanka: Děkuji, žádný kurz na vaření ani pečení nemám. 1 Začala jsem péct pečivo 2, 3 roky zpět. Techniky dohledávám na internetu.
   odpovědět
Tu Sa vidi ruka majstra