Pita chléb


V dřevních dobách, kdy byl v Jednotě k sehnání pouze chléb šumava anebo tukový rohlík, byly prapodivné placky v igelitu čistým zjevením. Nevím, kolik zde je pamětníků, ale "arabský" chléb byl docela snadno dostupný již krátce po revoluci. A já ho tak miloval, že jsem na něm přežil základní, střední i vysokou školu. Rozříznout, naplnit nejlevnějším salámem, nejlevnějším sýrem a hurá, snídaně, oběd i večeře byla na světě. Ale když jsem měl prvně pita chléb od Blanky, tak jsem zjistil, že celé mládí jsem se rozplýval nad hnusnou gumovou plackou. Tohle je konečně pita chleba mého gusta.

Ingredience (6 kusů)
200 g hladké mouky + na podsypání
200 g celozrnné pšeničné mouky
5 g instantního sušeného droždí
½ lžíce soli
1 ½ lžíce olivového oleje + na potření
300 ml teplé vody
špetka cukru
slunečnicový olej na vymazání


Postup
Do velké mísy si prosejeme oba dva druhy mouky, přidáme droždí, sůl, špetku cukru a důkladně vše promícháme. Přilijeme olivový olej spolu s teplou vodou a vypracujeme měkké a hladké těsto. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a ještě ho jednou důkladně prohněteme (cca 5 minut). Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Z těsta vytvarujeme kouli, potřeme ji olivovým olejem a vrátíme jí do mísy, kterou jsme rovněž vymazali olivovým olejem. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Pečící plech si velmi jemně vymažeme slunečnicovým olejem. Troubu spolu s plechem si předehřejeme na 250 °C. Troubu předehříváme 20-30 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme ho na 6 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujeme koule.



Každou kouli rozválíme na pomoučněném vále na placku o tloušťce 6 mm. Vyválené placky přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.



Poté zpravidla tři placky rychle přendáme na vymazaný plech a pečeme je v předehřáté troubě 7-10 minut. Placky by se nám měly nafouknout a měly by získat světlehnědou barvu. Množství najednou pečených placek ale závisí na velikosti našeho plechu a trouby. Upečené placky přendáme na mřížku a zakryjeme je bavlněnou utěrkou. Po vychladnutí je skladujeme v igelitovém pytlíku nebo zabalené v utěrce.

Vytisknout

Uvařili jsme 17.6.2015


Komentáře

   odpovědět
Zkoušela jsem péct chleba podle vašeho receptu jen místo plechu jsem použila pizza kámen a výsledek byl výborný :)
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme. My máme pizza kámen ve sklepě a tak jsme líný pro něj chodit 1 Ale příště to zkusíme taky ne něm