200 g hladké mouky + na podsypání
200 g celozrnné pšeničné mouky
5 g instantního sušeného droždí
½ lžíce soli
1 ½ lžíce olivového oleje + na potření
300 ml teplé vody
špetka cukru
slunečnicový olej na vymazání
Postup
Do velké mísy si prosejeme oba dva druhy mouky, přidáme droždí, sůl, špetku cukru a důkladně vše promícháme. Přilijeme olivový olej spolu s teplou vodou a vypracujeme měkké a hladké těsto. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a ještě ho jednou důkladně prohněteme (cca 5 minut). Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Z těsta vytvarujeme kouli, potřeme ji olivovým olejem a vrátíme jí do mísy, kterou jsme rovněž vymazali olivovým olejem. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Pečící plech si velmi jemně vymažeme slunečnicovým olejem. Troubu spolu s plechem si předehřejeme na 250 °C. Troubu předehříváme 20-30 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme ho na 6 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujeme koule.

Každou kouli rozválíme na pomoučněném vále na placku o tloušťce 6 mm. Vyválené placky přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.

Poté zpravidla tři placky rychle přendáme na vymazaný plech a pečeme je v předehřáté troubě 7-10 minut. Placky by se nám měly nafouknout a měly by získat světlehnědou barvu. Množství najednou pečených placek ale závisí na velikosti našeho plechu a trouby. Upečené placky přendáme na mřížku a zakryjeme je bavlněnou utěrkou. Po vychladnutí je skladujeme v igelitovém pytlíku nebo zabalené v utěrce.

Komentáře