Jak na... domácí listové těsto


Šest surovin, které určitě míváte stále doma, vám zajistí to nejlepší listové těsto co znám. Recept je možná náročnější, ale za tu snahu určitě stojí. Pouze 6 surovin a chvilka vašeho času a máte nový rozměr domácího pečení.

Ingredience
Máslové těsto
250g másla
100 g hladké mouky
Vodové těsto
150 g hladké mouky
75 ml vlažné vody
1 žloutek
1 lžička octa
špetka soli


Postup
Nejdříve si připravíme máslové těsto ze 100 g hladké mouky a másla. Mouku do másla zapracováváme velmi rychle, aby nám máslo příliš nepovolilo. Výsledný bochánek zabalíme do potravinářské folie a dáme ztuhnout do ledničky.
Zbývající suroviny použijeme při přípravě vodového těsta. V mouce uděláme důlek, ve kterém smícháme vodu, ocet, sůl a žloutek. Vypracujeme vláčné těsto. Dostatečně vypracované těsto by se nám nemělo lepit na vál ani na ruce. Poté z těsta vytvoříme bochánek a necháme na poprášeném vále zakryté nějakou nádobou odpočívat 15 minut.
Z pečícího papíru si vytvoříme čtvercovou obálku o straně 20 cm. Máslové těsto vložíme do obálky a rozválíme ho na rozměr obálky.
Z vodového těsta vyválíme čtverec, který je o trochu větší než čtverec z máslového těsta. Je nutné, abychom mohli na vodové těsto šikmo položit máslové těsto. Rohy vodového těsta přeložíme přes máslové, tak abychom ho zcela zakryli. Spoje vodového těsta dokonale utěsníme, tak aby se nám máslové těsto při vyvalování těsta nedostalo ven.



Výsledný čtverec opatrně rozválíme na dlouhý pás (na váleček příliš netlačíme). Oba konce těsta přeložíme do středu a v polovině těsto ještě jednou přeložíme.



Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočinout na 30 minut do lednice. Poté opět těsto rozválíme po délce na dlouhý pás a znovu překládáme, jako dříve na čtyři vrstvy. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho opět odpočívat do lednice na minimálně půl hodiny.
Pak znovu vyválíme na dlouhý pás, přeložíme na čtyři vrstvy, dáme chladit, vyválíme a zase stejně složíme. Celkem vyválíme a složíme těsto 4 krát.
Těsto opět zabalíme do fólie a dáme ho odpočívat minimálně na hodinu do lednice. Poté je již těsto připraveno ke zpracování.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.12.2014


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Pochvala, pokus odpovědět
Tak druhý pokus s 15 dkg másla také vyšel a to už zavání trocha zdravou a dietní výživou. Jablka nesladím, nechávám je na větší kousky. Kupované těsto už u mě nemá šanci vyhrát. Děkuji za inspiraci.
  Pochvala odpovědět
Je opravdu výborné, zkusila jsem to s 20 dkg másla a taky to jde.
  Pochvala odpovědět
Dobrý den, listové těsto je vynikající, voní máslem, krásně lístkuje, je křehoučké.
Dělala jsem krémeše a návštěva si moc pochutnala. 1
  Válení těsta odpovědět
Zdravím. :-) Měla bych dotaz na válení těsta. Prvně postup chápu s přeložením na 4 vrstvy, pak dáme chladit a pak vytáhnu "štrudl" a píšete po délce vyválet. Já si nejsem jistá, na jakou stranu ho mám válet. :D Mám ho vyválet tedy do šířky jako je první obrázek nebo do délky? To by byla ale taková dlouhá nudle, to se mi nezdá. :D tak se chci ujistit. :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, ten obdélník co máte z ledničky po prvním kroku, tak rozválejte na větší obdélník a snažte se dodržet poměr stran. Tzn. kratší strana zůstane stále kratší a delší stále delší :)))
  Péčení odpovědět
Zdravím, vypadá lákavě 1 , babička delavala podobné. Jak se, prosím, pak těsto peče? Na kolik stupňů a jak dlouho? Moc děkuji za odpověď.
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, to pak záleží na samotných receptech... ale obecne 180 az 200 stupnu, proste do zlatova (zalezi na naplni, troube, velikost testa, apod.) ale 20 az 30 minut
   odpovědět
Dobrý večer, tohle je přesný recept mé babičky, jste první, u koho jej vidím. A ano, těsto je vynikající, výsledek odpovídá vynaloženému úsilí.
Vaše recepty jsou opravdu mimořádné, vyzkoušela jsem jich už několik a nemají chybu, a to včetně popisu práce. Děkuji vám.
kublanka odpověděl(a)
Hezký den, moc Vám děkujeme za krásný komentář. Mějte se krásně, Kuba a Blanka
   odpovědět
Super-budu zkoušet-a zamrazujete si toto těsto?
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, ano zamrazujeme
   odpovědět
Jak dlouho vydrží připravené těsto v lednici? Den? Dva? Nebo raději zamrazit?
kublanka odpověděl(a)
Jeden, dva dny maximálně. Potom zamrazit. Ale obecně je lepší si dělat těsto den předem.
   odpovědět
Odhodlala jsem se k výrobě listového těsta. Podle Vašich receptů se mi vždycky všechno povedlo napoprvé a teď tomu nebylo jinak. Vypadá nádherně. Zatím se chladí v lednici a potom se vrhnu na kremrole. Jste úplně nejvíc nejlepší !!! 5
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 děkujeme moc! a jsme moc rádi, že se takto daří! díky díky
  obalka odpovědět
Možná hloupý dotaz, ale jak uděláte tu obálku z pečícího papíru?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, je to v podstatě podobný princip, jako když balíte dárek. Představte si, že chcete zabalit čtvercovou knihu 20x20 a máte to :)