Galettes

Galettes

I čtenář, který je vnímavý jako hroch k bodnutí komára, si jistě všiml, že naše děti jsou jaksi živější. A teď si drahý čtenáři představ, že jsme dneska hlídali další dvě dítka, byť jiného pohlaví, ale téměř stejného kalibru.
V době kdy jsem dostal pistolí Nerf do oka a do čela zároveň, od nejroztomilejších holčiček na světě, přišla Blanka a osvobodila mne ze spárů gangu. Omluvila strejdu, respektive otce, odvedla ho do kuchyně a udělala mu tuhle dobrotu na zvednutí nálady. Na klasický francouzský recept jsem teď večer navázal výborným Chablis od maminky andílků. Tvrdě vydělaná odměna, ale aspoň bylo veselo.

Ingredience (cca 6-8 kusů)
250 g hladké pohankové mouky
1 lžička soli
1 vejce
500 ml vody
2 lžíce rozehřátého sádla + na vymazání
1 svazek mangoldu
6-8 vajec na náplň


Postup
Prosátou pohankovou mouku, sůl a vejce dáme do mísy a za postupného přilévání vody vymícháme hladké tekuté těstíčko. Těsto by mělo být dostatečně tekuté tak, aby pokrylo namočený prst pouze tenkou vrstvou. Pokud je příliš husté, naředíme ho vodou. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici (ideálně přes noc). Před pečením necháme těsto dojít na pokojovou teplotu, znovu prošleháme a za stálého míchání přidáme rozpuštěné sádlo.
Mangold zbavíme tuhých stonků, překrájíme ho na menší kousky a necháme ho 1 minutu povařit ve vroucí vodě. Ihned scedíme a propláchneme studenou vodou. Prsty z něj vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Velkou rozpálenou silnostěnnou litinovou pánev vymažeme slabě sádlem a nalijeme do ní naběračku těsta, které ihned krouživým pohybem rozlijeme po celé pánvi. Množství těsta závisí na velikosti naší pánve - placka by měla být co nejtenčí. Jakmile začnou okraje hnědnout, galette obrátíme a do středu vyklepneme vejce. Bílek vidličkou rozetřeme do stran a po obvodu žloutku rozložíme spařený mangold.



Jakmile bílek ztuhne, složíme okraje galette k vejci tak, aby vznikl čtverec. Stejným způsobem zpracujeme zbývající těsto. Ihned podáváme se zeleným salátem.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/galettes

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.