Salát z Apulie

Salát z Apulie

Dnes jsme se po dlouhé době, letos asi poprvé, odvážili na farmářský trh. Dětem jsem slíbil rybu, když budou alespoň trochu hodní, sobě jsem si slíbil sýr a pivo, které tam ve výsledku ani neměli a Blance jsem slíbil, že si v klidu nakoupí a nebude o dětech ani vědět. Bylo dojednáno.
Téměř vše se podařilo, i když asi jinak, než si Blanka představovala. Hned po vstupu na trh jsem ztratil oba kluky a začal je hledat. Blanka, nic netušíc, se radovala, jak po dlouhé době plním něco, co jsem slíbil a má na všechno klid od nás třech. Asi po 20 minutách jsem oba našel u přírodních moštů, kde se snažili prodejce přesvědčit o vlastní solventnosti a získání nápoje na dluh. Už jsem chtěl spustit cholerické hromobití, ale najednou se zpoza rohu vyloupla vysmátá a spokojená Blanka, že už má nakoupeno a můžeme jít na ryby.
Já si samozřejmě nekoupil nic, kromě domácího kozího sýra, který mi Blanka hned zabavila a vykouzlila z něj tento recept spolu s řepou, kterou koupila tamtéž. Prostě divokou Itálii na tržišti vyměnila za večerní Itálii na talíři.

Ingredience
4 středně velké červené řepy
1 pomeranč
1 menší červená cibule
1 menší granátové jablko
1 listový salát nebo čekankový puk
2 lžíce bílého vinného octa
hrst pistácií - nasekané
hrst čerstvé máty
100 g měkkého kozího sýra
80 ml olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa


Postup
Bulvy červené řepy omyjeme a dáme je vařit na cca 30 minut do změknutí (vyzkoušíme špičku nože). Jakmile je řepa měkká, slijeme ji a necháme ji mírně vychladnout. Poté ji oloupeme a nakrájíme na osminky.
Mezitím co se nám řepa vaří, nakrájíme cibuli na tenké nudličky, které dáme spolu se 2 lžícemi bílého vinného octa a špetkou soli do misky. Promícháme a necháme 30 minut odležet. Puštěnou šťávu před servírováním slijeme.
Slupku pomeranče okrájíme nožem tak, aby nám na povrchu nezůstala žádná bílá část. Poté nožem vykrájíme podél bílé slupky jednotlivé dílky. Případnou odkapávající šťávu zachycujeme do malé misky, do které na závěr vymačkáme i zbytky vykrájeného pomeranče. Z vymačkané pomerančové šťávy, olivového oleje a balzamikového octa připravíme dresink. Ochutíme solí.
Na servírovací mísu postupně vrstvíme listový salát, naloženou cibuli, pomeranč, červenou řepu, zrníčka granátového jablka a kousky kozího sýra. Vše zakápneme připraveným dresinkem a posypeme nasekanými pistáciemi a lístky máty.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/salat_apulie

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.