Malinovo-mandlový koláč

Malinovo-mandlový koláč

Máme skvělého souseda. Nejen, že mám s kým pít na terase, ale díky němu často mám i co pít. Oba dva máme závislost na dobrém víně a Andrej se rád podělí o nejednu láhev. Asi není náhoda, že jsme na naše seznámení vypili společně osm lahví vína a celý večer nám následně musela odvyprávět Blanka v duchu tradice těch nejlepších kronikářů.
Zatímco Andrej mne zásobuje vínem, tak na oplátku Blanka ho zásobuje jídlem. Stejně vaří jak pro regiment a jeden hamburger, nebo třeba koláč vždy navíc zbudou. Aby si tento pravidelný přísun kalorií Andrej pojistil, vozí nám ještě z maminčiny zahrádky domácí zeleninu a ovoce. Například jako včera, kdy přivezl nádherné maliny. Pak už jen stačí nenápadně chodit po chodbě domu a čekat na vůni čerstvého koláče. A hned jak vůni ucítí, tak náhodou zazvonit, jestli nemáme doma třeba mezery do žebříků a odchází s talířem plným koláče. Má to chlapec dobře zařízené a my díky němu také. Takže Andreji díky.

Ingredience
250 g čerstvých malin
140 g polohrubé mouky
140 g mandlové moučky
140 g změklého másla + na vymazání
120 g cukru krupice
1 ½ lžičky kypřícího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce
2 lžíce mandlových lupínků
špetka soli
cukr moučka


Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem, dno a boky vyložíme pečícím papírem.
V míse důkladně promícháme polohrubou mouku s mandlovou moučkou, kypřícím práškem a špetkou soli. Ve větší misce s pomocí elektrického šlehače vyšleháme změklé máslo s cukrem krupice, vejci a vanilkovým extraktem. Poté do směsi zašleháme sypké suroviny. Jakmile se nám všechny suroviny spojí, rozdělíme těsto na dvě poloviny. První polovinu těsta rozetřeme na dno vymazané dortové formy a na jeho povrch rozložíme maliny, které jemně na povrch těsta přitlačíme. Druhou polovinu těsta navrstvíme na maliny a povrch zarovnáme lžící. Na závěr posypeme mandlovými lupínky a koláč dáme péct do předehřáté trouby na 50 minut.





Po upečení necháme dort mírně vychladnout, poté ho z dortové formy vyklopíme a necháme ho vychladnout a mřížce. Těsně před podáváním posypeme cukrem moučka.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/malinovo-mandlovy_kolac

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.