Kuřecí korma

Kuřecí korma

Indická kuchyně je aromatická, dokonce velmi aromatická, používá spoustu koření a je v ní mnoho chutí. O to víc mne překvapuje, že jí Blanka tak miluje. Blanka, která má migrénu na tři dny, když čichne ke skořici. Při zapálené vonné svíčce vypadá jak ve 2. měsíci těhotenství a peláší přes celý byt tam, kde bude opravdu sama, pokud tedy není obsazeno. A když si dáme čínu ve fast foodu (no co, někdy taky vaří táta), tak druhý den proleží s hadrem na čele. Blanka miluje pikantní, aromatická jídla, jenom jí prostě nedělají dobře.
Ale s indickou kuchyní je jí dobře, sama to ani nedokáže vysvětlit, ale prostě to tak je. A já jsem šťastný, že si třeba nevybrala britskou kuchyni jako tu nejoblíbenější. I když nad tím přemýšlím, tak vlastně neznám národní gastronomii, který by neměla alespoň jeden gastronomický poklad - a ano i ta britská je má, ale není náhodou, že zrovna v Británii je indická kuchyně tolik populární.

Ingredience
Kuřecí korma
600 g kuřecích prsou bez kosti a kůže
4 lžíce slunečnicového oleje
1 středně velká cibule - nakrájená najemno
5 stroužků česneku
25 g čerstvého oloupaného zázvoru
40 g kešu oříšků
1 celá skořice
6 hřebíčků
10 kuliček černého pepře
10 lusků zeleného kardamomu
2 bobkové listy
150 g bílého jogurtu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky mletého muškátového květu
½ lžičky kurkumy
3 lžíce mletých mandlí
160 ml kokosového krému
1 citrón
špetka šafránu + 2 lžíce plnotučného mléka (není nutné)
mandlové lupínky
čerstvý koriandr
5 cm kořene zázvoru – oloupaný, nakrájený na nudličky
sůl
Indický chléb Lachha paratha
125 g celozrnné pšeničné mouky
125 g hladké mouky + na podsypání
2 lžíce ghí (postup přípravy naleznete ZDE ) + na potírání
½ lžičky soli
100-150 ml teplé vody
slunečnicový olej


Postup
Kuřecí korma
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky. Stroužky česneku dáme spolu s 25 g zázvoru a 1-2 lžičkami vody do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou pastu. Na hladkou pastu rovněž rozmixujeme kešu oříšky spolu s vodou (kešu by měly být ponořené).
Ve středně velkém hrnci si rozpálíme slunečnicový olej, do kterého přidáme celou skořici, kardamom, celý pepř, hřebíček a bobkový list. Necháme krátce orestovat (10-20 sekund). Jakmile se nám koření rozvoní, přidáme k němu najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme na mírném ohni změknout (neměla by ale zhnědnout). Poté přidáme česnekovo-zázvorovou pastu, kterou necháme orestovat mírně dozlatova.
K orestované směsi koření přidáme kostky kuřecích prsou, jogurt, kurkumu, mletý koriandr, muškátový květ, římský kmín a sůl. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do té doby až se nám přebytečná tekutina vyvaří. Poté kuřecí prsa zalijeme do poloviny vodou, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni dusíme za občasného míchání 20-30 minut do změknutí. Po 20 minutách kormu zkontrolujeme a pokud je omáčka příliš řídká, necháme ji zredukovat. Výsledná omáčka by měla být krémové konzistence.
Jakmile je kuře měkké a omáčka má správnou konzistenci, přidáme mleté mandle, pastu s kešu oříšků a kokosový krém. Vše necháme 5 minut provařit, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Šafrán necháme vyluhovat ve 2 lžících horkého plnotučného mléka a do omáčky ho přilijeme až na úplný závěr. Před podáváním odstraníme z omáčky koření.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme nudličky zázvoru spolu s mandlovými lupínky a vše necháme v předehřáté troubě krátce opražit.

Lachha paratha
Prosátou mouku dáme spolu se 2 lžícemi ghí (lze nahradit olejem) a solí do větší mísy. Za postupného přilévání teplé vody vypracujeme měkké, vláčné těsto, které se ale téměř nebude lepit. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou potřeme trochou oleje, vrátíme ji zpět do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 25 minut odpočinout při pokojové teplotě. Odpočinuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku obalíme v hladké mouce a válečkem z ní vyválíme tenkou kruhovou placku o průměru cca 16 cm. Vyválenou placku potřeme ghí a jemně posypeme 1 lžičkou hladké mouky. Kruh poskládáme do harmoniky (velikost skladu 8-10 mm).



Každý konec poskládaného těsto uchopíme do jedné ruky a několika zhoupnutími se ho snažíme protáhnout. Protažené těsto srolujeme do roličky. Vzniklou roličku poprášíme moukou a válečkem ji rozválíme na placku o průměru 12 cm. Vyválenou placku položíme na kousek pečícího papíru. Postupně vyválíme zbývající placky, které vrstvíme na sebe (vždy oddělené pečícím papírem).



Jakmile máme všechny placky připravené, rozpálíme na mírném ohni silnostěnnou pánev. Připravenou placku vložíme na rozpálenou pánev a v okamžiku, kdy se na povrchu začnou tvořit bubliny, ji obrátíme a opečenou stranu (malé hnědé flíčky) potřeme ghí. Jakmile se nám opeče i spodní strana, znovu placku obrátíme, potřeme ji opět ghí a placku dopečeme. Upečené placky udržujeme teplé přikryté bavlněnou utěrkou.



Připravenou kuřecí kormu podáváme s orestovanými mandlemi, nudličkami zázvoru, nasekaným čerstvým koriandrem a teplými plackami.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kureci_korma

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.