Arista alla fiorentina

Arista alla fiorentina

V první polovině 15. století probíhal katolický koncil ve Florencii. Mimochodem původně byl v Basileji, ale pro šířící se mor se přesunul právě do centra Toskánska.
Švýcarskou kuchyni znám minimálně, za to na italskou nedám dopustit a jestli se někde nachází ráj na zemi, tak je to pro mne právě v Toskánsku.
Jako hlavní chod se na tomto koncilu podávala vepřová pečeně s česnekem a rozmarýnem. A měla takový úspěch, že katoličtí pohlaváři začali volat „Arista! Arista!“ (řecky: „Výborné! Výborné!“).
Díky této příhodě a lokalitě nese tento recept název Arista alla Fiorentina. No a italština má i obohacený slovník o slovo arista – což v italštině znamená vepřový hřbet.

Ingredience
1,5 kg vepřové kotlety s kostí a tukem
5 stroužků česneku
kůra z 1 biocitrónu (pouze žlutá část)
250 ml bílého vína
1 svazek čerstvého rozmarýnu
olivový olej
8 větších brambor
sůl
pepř


Postup
Zhruba hodinu před přípravou vyndáme vepřové kotlety z lednice a necháme je ohřát na pokojovou teplotu.



Troubu si předehřejeme na 175 °C. Česnek si utřeme se solí a smícháme ho s najemno nasekanou hrstí rozmarýnu a citrónové kůry. Maso nařízneme podél žeber a řez potřeme rozmarýnovou pastou. Mezi žebry nařízneme nožem maso do hloubky cca 1 cm. V místě zářezů maso pevně svážeme potravinářským provázkem. Maso osolíme, opepříme a několik snítek čerstvého tymiánu protáhneme pod potravinářským provázkem. Maso dáme do pekáče, podlijeme bílým vínem, vydatně pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby.



Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na stejně velké kousky, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Po 40 minutách pečení přidáme oloupané brambory k masu do pekáče, promícháme a dáme zpět do trouby. V průběhu pečení maso a brambory poléváme vypečenou šťávou. Pečeme dalších 90-120 minut dozlatova.



Upečené maso necháme 15 minut odpočinout a poté ho krájíme na silnější plátky. Podáváme s opečenými bramborami.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/arista_alla_fiorentina

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.