Breskvice

Breskvice

Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce.

Ingredience (na cca 35 kousků)
Těsto
330 g polohrubé mouky
130 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
130 ml slunečnicového oleje
2 vejce
8 g kypřícího prášku do pečiva
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň
250 g povidel nebo marmelády
65 g mletých vlašských ořechů
50 ml rumu
Na dokončení
červené potravinářské barvivo
žluté potravinářské barvivo
krupicový cukr na obalení
zelené lístky (není nutné)

Postup
Moučkový a vanilkový cukr vyšleháme společně s vejci do pěny, poté zašleháme olej. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které v misce zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme ho na 1 hodinu odpočinout do chladničky. Z odpočinutého těsta tvarujeme kuličky velikosti ořechu a klademe je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.



Po upečení je necháme vychladnout na mřížce a poté nožíkem vydlabeme jejich vnitřky.



Vydlabané vnitřky rozdrobíme a v misce je smícháme s povidly nebo marmeládou, ořechy a rumem. Pomocí cukrářského sáčku naplníme půlky vydlabaných broskviček a poté k sobě vždy dva kousky slepíme.



V mističkách rozmícháme ve vodě žlutou a červenou potravinářskou barvu. Naplněné broskvičky nejdříve namáčíme krátce v misce se žlutým barvivem a pak v misce s červeným barvivem. Necháme chvilku zaschnout na papírových utěrkách a po chvíli je obalíme v krupicovém cukru.



Hotové broskvičky můžeme přizdobit zelenými lístky tak, aby vyčnívaly z místa, kde jsou broskvičky slepené.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/breskvice

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.