Čočkový salát s pečenou dýní

Čočkový salát s pečenou dýní

Pamatujete si na školní jídelnu? A na čočku na kyselo a k tomu párek, který měl v sobě masa asi jako daňový úředník empatie? Zločiny školních jídelen se na nás všechny podepsaly. Na někom méně, na někom více. Já patřím k těm druhým a čočku na jakýkoliv způsob jsem si zakázal na věky věků. A pak mi Blanka ukázala, že jsou i jiné druhy čočky, jiné recepty, jiné chutě a opět jsem překonal další trauma školního stravování. Jestli máte také takové smutné vzpomínky na školní stravování, zkuste tento recept na výborný salát s čočkou v hlavní roli.

Ingredience
200 g čočky beluga
1 máslová dýně
1 granátové jablko
hrst rukoly
1 šalotka
1 bobkový list
provensálské koření
olivový olej
1 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř


Postup
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Máslovou dýni oloupeme, podélně rozkrojíme, lžící vydlabeme jaderník i se semínky a nakrájíme jí na hranolky. Nakrájenou dýni dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme provensálským kořením, osolíme, opepříme a polijeme 2 lžícemi olivového oleje. Vše rukama promícháme tak, aby byl každý kousek dýně ochucený. Dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut dozlatova. V polovině pečení dýni promícháme.



Mezitím si uvaříme čočku, kterou nejdříve propláchneme studenou vodou. Propláchnutou čočku dáme do hrnce, zalijeme ji trojnásobným množstvím vody, přidáme oloupanou šalotku, bobkový list a přivedeme k varu. Nesolíme. Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen a vaříme na mírném ohni 20-25 minut. Čočku průběžně kontrolujeme. Musíme ji uvařit al dente (na skus). Po uvaření případnou tekutinu slijeme, propláchneme studenou vodou a odstraníme šalotku s bobkovým listem.
Granátové jablko rozřízneme na 4 díly a zrníčka si vyloupeme do misky.



V misce si připravíme zálivku ze 2 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, soli a pepře. Promícháme.
Vyloupaná zrníčka z granátového jablka dáme spolu s pečenou dýní, čočkou a rukolou do větší mísy.



Zalijeme připravenou zálivkou a zlehka promícháme. Podle potřeby dosolíme.
Ihned podáváme samostatně s pečivem anebo jako přílohu k pečeným masům.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/cockovy_salat

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.