Francouzský chléb Nanterre

Francouzský chléb Nanterre

Aby naše domácnost trpěla trudomyslností, to opravdu nehrozí.
Já třeba pracuji - vcelku dost intenzivně a hlavně v zavřeném pokoji se sluchátky a daleko od dětí (obrazně, protože fyzicky jsou ode mne asi 4 metry vzdušnou čarou maximálně). Děti si plně užívají učitelku Blanku a Blanka si zase užívá naše úžasné děti. To znamená, že na ně krásně od rána do večera řve, aby už začaly dělat něco do školy a že nejsou na prázdninách. Ale aby nebylo moc jednoduché, tak Blanka 4x denně luxuje, 3x denně vytírá, pravidelně vaří teplou krmi, 10 x denně mne seřve, že nic nedělám a jen čumím do počítače, 20x denně mne seřve, že moc piju a jsem alkoholik a jestli jí jako místo „chlastu“ nechci už pomoci s dětmi. 20x denně se rozbrečí nad tím, co si vzala za vola a 30x denně vyhrožuje, že skočí z okna, což už nikoho nerozhází, protože bydlíme v přízemí. A teď začala ještě péct. Vcelku se u toho uklidnila, zabavila a my měli s chlapci právě těch pár minut klidu. Nevím, jak zvládáte karanténu, ale my prostě úžasně. Minimálně v ten moment, kdy chléb podle Thomase Kellera provoněl naší lehce neurotickou domácnost. Spolu to zvládneme!
Díky Blanko!

Ingredience
270 g hladké mouky
6 g sušeného droždí
30 g krupicového cukru
7 g soli
3 malá vejce
45 g plnotučného mléka
120 g změklého másla, nakrájené na kostičky
1 vejce na potření, prošlehané

Postup
V míse dobře promícháme prosátou mouku se sušeným droždím, cukrem a solí. Poté přidáme vejce a mléko a elektrickým ručním hnětačem nebo robotem hněteme cca 20 minut. Přestože těsto bude velmi lepivé, nepřidáváme ale další mouku.
Do důkladně prohněteného těsta po částech zapracujeme kostičky změklého másla (další máslo přidáme až po zapracování přechozího). Na závěr těsto prohněteme elektrickým hnětačem dalších 10 minut.
Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a několikrát ho natáhneme a přeložíme. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme přes noc do chladničky.
Následující den ztuhlé těsto rozdělíme na 8 stejně velkých kousků (o váze cca 75 g) a vyválíme z nich kuličky. Kuličky poté na střídačku rozložíme do máslem vymazané a pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy o délce 27 cm.



Ihned potřeme prošlehaným vejce (zbytek uchováme na později), zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 2,5 – 3 hodiny.



Vykynutý chléb znovu potřeme prošlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova (25-30 minut). Upečený chléb ihned vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/chleb_nanterre

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.