Perníkové sušenky

Perníkové sušenky

Pokaždé, když si řekneme, že letos už fakt žádné cukroví nepečeme, tak přijde externí faktor a Blanka je nucená zapnout troubu a já si povolit opasek. Tentokrát přišla zákeřná zpráva formou věty v úkolníčku mladšího syna: „Prosíme rodiče o cukroví na vánoční besídku v pátek 20. prosince.“
Tak aby Blanka nezapadla mezi desítky variací na linecké, čokoládové nepečené koule všech tvarů (vyjma koulí většinou), nebo popraskané sušenky (které peče poslední rok každá správná bydlenka), zvolila Blanka něco novějšího. Inspirací byl skvělý Yotam Ottolenghi a věříme, že po delší době si Adam ve škole šplhne... a pokud ne, tak jsme pro to udělali víc než dost – pekli jsme zase cukroví.

Ingredience
Těsto
85 g změklého másla
90 g třtinového cukru
100 g melasy
1 žloutek
235 g hladké mouky
1 lžíce kvalitního holandského kakaa
½ lžička jedlé sody
1 lžička mletého zázvoru
½ lžička mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
¼ lžičky soli
¼ lžičky mletého černého pepře
Poleva
80 g moučkového cukru
špetka mleté skořice
15 g teplého rozpuštěného másla
1 lžíce citronové šťávy nebo tmavého rumu
teplá voda podle potřeby

Postup
Máslo, cukr a melasu vyšleháme dohladka. Jakmile je směs dokonale hladká, zašleháme žloutek. Do jiné mísy prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu, koření, sůl a pepř. Dobře promícháme a moučnou směs postupně zašleháme na nízkou rychlost k máslu s melasou. Jakmile se nám všechny suroviny propojí, těsto vyklopíme na lehce pomoučenou plochu a jemně prohněteme. Těsto vytvarujeme do placky, zabalíme do potravinářské fólie a necháme zhruba 30 minut odpočinout v chladničce.
Pečicí troubu předehřejeme na 180 °C. Odpočinuté těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a pomocí kulatého vykrajovátka a raznice na sušenky vykrájíme sušenky, které pomocí cukrářské stěrky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.



Pečeme v předehřáté troubě 8-9 minut (pozor na přepečení), v polovině pečení plechy otočíme.
Mezitím připravíme polevu. Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme rozpuštěné teplé máslo, skořici, citronovou šťávu nebo rum. Za postupného přidávání teplé vody vymícháme polevu konzistence tekutého medu.
Upečené sušenky necháme 5 minut odpočinout a poté je ještě teplé potřeme štětcem připravenou polevou. Necháme zatuhnout na mřížce.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/pernikove_susenky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.