Kuřecí katsu curry

Kuřecí katsu curry

Když se řekne japonská kuchyně, tak si každý nejspíše vybaví suši, případně yakitori, ale kdo z vás si vybaví kari? A kdo třeba řízek? Cha!
A právě zde je kombinace jak kari, tak řízku a především pod japonskou taktovkou. Výsledkem je pak jedno z nepopulárnějších jídel japonské kuchyně.

Ingredience (na 4 porce)
Kuře
4 menší kuřecí prsní řízky
100 g hladké mouky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 vejce, prošlehané
200 g japonské panko strouhanky
rostlinný olej na smažení
Kari omáčka
1 lžíce rostlinného oleje
1 cibule, nakrájená najemno
5 stroužků česneku, oloupané
2 mrkve, nakrájené najemno
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce mletého kari koření
600 ml kuřecího vývaru
2 lžíce medu
1 lžíce sójové omáčky
1 bobkový list
½ lžička koření garam masala


Postup
Nejdříve si připravíme omáčku. Rostlinný olej rozehřejeme v menší pánvi, přidáme najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a restujeme za stálého míchání dosklovata (asi 2 minuty). Přidáme najemno nakrájenou mrkev, zmírníme plamen a za občasného míchání restujeme do okamžiku, kdy mrkev začne měknout a karamelizovat.
Poté přidáme mouku smíchanou s kari kořením a krátce restujeme. Jakmile se koření rozvoní, začneme za stálého míchání metličkou přilévat studený kuřecí vývar. Na závěr vmícháme med a sójovou omáčku, přidáme bobkový list a omáčku necháme zhruba 20 minut jemně probublávat. Jako poslední přidáme koření garam masala a omáčku přecedíme přes jemný cedník. Omáčku udržujeme v teple do podávání.
Těsně před podáváním si připravíme kuřecí maso. Mouku dáme do misky, přidáme sůl, pepř a dobře vše promícháme. Do zbývajících dvou misek si připravíme prošlehané vejce a panko strouhanku.
Kuřecí prsa jemně naklepeme mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie. Poté je postupně obalíme v ochucené mouce, vejci a nakonec v panko strouhance. Obalená kuřecí prsa smažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje z obou stran dozlatova. Usmažení řízky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce a necháme je krátce odpočinout. Poté řízky nakrájíme ostrým nožem na zhruba 1 cm silné plátky, které podáváme přelité připravenou kari omáčkou a rýží. Můžeme dozdobit čerstvým koriandrem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/katsu_curry

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.