Novoroční čočka s masovými koulemi

Novoroční čočka s masovými koulemi

Jsou tradice jako zvyky a jsou tradice rodinné. Zvykem je jíst čočku na Nový rok a tradicí je, že my na blogu se snažíme vždy publikovat v tento čas nový recept na úpravu čočky. Letos jsme se nechali inspirovat Yotamem Ottolenghim, kterého snad už není třeba představovat. Bohužel se nám ale podařila i nechtěná tradice. Oba dva předchozí šéfkuchaři, jenž nás zde inspirovali, následně zemřeli. Ať už to byl Paul Bocus nebo Antonio Carluccio. Tak doufáme, že Yotam má velmi tuhý kořínek a tento recept u nás na blogu ustojí. Mimochodem nevíte, jak připravuje současná hlava státu čočku? Třeba bychom se mohli inspirovat…
Přejeme krásný a úspěšný nový rok všem lidem dobré vůle. Pomáhejte nezištně bližním, mějte se navzájem rádi a užívejte každé chvilky, každého dechu. A neberte se nikdy moc vážně, život musí být sranda, jinak by byl nudný.

Ingredience (na 4 porce)
Masové kuličky
1 lžíce fenyklových semínek
1 šalotka, oloupaná a nahrubo nasekaná
2 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nasekané
1 lžička chilli vloček
1 vejce
¾ lžíce rajčatového protlaku
400 g mletého vepřového masa
100 g pancetty na tenké plátky
½ lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky + na podávání
3 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Čočka
60 ml olivového oleje + na podávání
3 stroužky česneku, oloupané a rozmáčknuté nožem
2 šalotky, oloupané a najemno nasekané
2 bobkové listy
2 lístky šalvěje, najemno nasekané + na podávání
15 g sušených hub
180 g francouzské zelené čočky
250 ml bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Postup
Nejdříve si připravíme masové kuličky. Fenyklová semínka opražíme, poté je rozdrtíme v hmoždíři najemno. Spolu s šalotkou, česnekem, chilli vločkami, vejcem a rajčatovým protlakem je vložíme do mixéru a rozmixujeme na pastu.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme fenyklovou pastu, najemno nakrájenou pancettu, hladkolistou petrželku a prsty důkladně propracujeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Naolejovanými prsty vytvarujeme 12 kuliček o váze zhruba 50 g.
Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejeme na mírném plameni zhruba 1 ½ lžíce olivového oleje. Přidáme polovinu masových kuliček a opečeme je ze všech stran dozlatova. Opečené kuličky vyndáme děrovanou naběračkou, přidáme zbytek oleje a opečeme zbytek kuliček. Kuličky vyndáme z pánve, zakryjeme je alobalem a udržujeme je v teple.
Nyní si připravíme čočku. Pánev vytřeme papírovou utěrkou, přidáme 60 ml olivového oleje, rozmáčknuté stroužky česneku, najemno nasekanou šalotku, bobkové listy, šalvěj, sušené houby a ¾ lžičky soli. Opepříme a za stálého míchání restujeme dozlatova. Jakmile získá šalotka zlatavou barvu, přidáme čočku, zvýšíme plamen na maximum a podlijeme vínem. Vaříme zhruba 3 minuty, pak podlijeme vývarem a 250 ml vody. Zmírníme plamen a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Poté přidáme masové kuličky a necháme vařit zhruba dalších 10 minut.
Podáváme zakápnuté olivovým olejem a posypané najemno nasekanou petrželkou a šalvějí.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/ottolenghi_cocka

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.