Salát s křupavým vejcem

Salát s křupavým vejcem

Řeknete si salát, pche… ale pojďte do hloubky:
Na salátu je výborné vajíčko, v podobě, kterou jsem doposud neznal. Pod salátem jen opečený brambůrek. A to vše doladí vypečená slaninka. Tohle není salát, to je normální gastroporno se salátem jako kosmetickou přílohou.

Ingredience
asi 500 g malých salátových brambor
6 vajec, pokojové teploty
hladká mouka na obalení
panko strouhanka na obalení
slunečnicový olej na smažení
200 g směsi salátových listů (např. směs salátů frisée, čekanky a radicchio)
4 plátky slaniny
sůl
čerstvě mletý černý pepř
pažitka na podávání
Zálivka
80 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
½ lžička dijonské hořčice
¼ lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř


Postup
Brambory dobře vydrhneme kartáčkem pod studenou tekoucí vodou a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme je vychladnout.
Středně velký hrnec naplníme vodou a přivedeme ji k varu. Jakmile začne voda vřít, vložíme do vody opatrně 4 vejce a necháme je vařit v jemně bublající vodě přesně 6 minut. Mezitím si připravíme nádobu s vodou a ledem. Po uplynutí 6 minut vejce ihned přendáme do ledové vody a necháme je v ní 10 minut vychladit.
Mezitím slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme ji do větší rozpálené pánve spolu s 2 lžícemi slunečnicového oleje. Slaninu necháme krátce orestovat a mezitím vychladlé brambory jemně rozmáčkneme dlaní. Jakmile slanina pustí tuk, přidáme rozmáčknuté brambory a opečeme je ze všech stran dokřupava.
Vychlazená vejce opatrně oloupeme a postupně je obalíme v mouce, prošlehaných zbylých dvou vejcích a na závěr ve strouhance.
V malém vyšším hrnci rozpálíme vysokou (vejce musí jít zcela ponořit) vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C a obalená vejce v něm postupně usmažíme ze všech stran dozlatova. Usmažená vejce zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
V malé misce prošleháme všech ingredience na zálivku. Polovinou dresinku přelijeme směs salátových listů a jemně promícháme. Zbytek ponecháme na podávání.
Opečenou slaninu s bramborami rozdělíme mezi 4 talíře, přidáme ochucené salátové listy a do středu každé porce dáme přepůlené usmažené vejce. Posypeme najemno nasekanou pažitkou, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a ihned podáváme se zbylou zálivkou.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/salat_krupave_vejce

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.