Matcha Oreo

Matcha Oreo

Sušenky Oreo jsou zasloužilý fenomén. Ještě donedávna to byla jedna z posledních věcí, co jste mohli koupit na benzince v Rakousku, Německu, ale ne v Česku. Nevím kolik let je to přesně, ale odhaduji matně tak osm let, co jsou k dostání v Česku. A vím to docela přesně, jelikož jsem tehdy spolupracoval s reklamní agenturou, která uvedení na trh měla na starosti.
Z toho pak plynulo to, že pokaždé, když jsem tam byl na schůzce, dostal jsem plnou tašku Orea pro děti. V tu dobu jsem byl snad bezdětný, nebo Matyáš byl čerstvé novorozeně, tak jsem sušenky rozdával v kanceláři. Kdo by se s tím tahal domu, že?
Teď už by se to nestalo, děti by mi to neodpustily. Stačil teď jenom jeden jediný kousek, co jsem si vzal na ochutnání a ty jejich pohledy by dokázaly zabít. Musím je poslat spát dřív, než to vše sní, tak abych mohl ochutnat ještě jeden kousek. Ještě jeden kousek, který je určitě lepší než ty, co seženete v obchodě. Aby taky ne, když tyto Oreo jsou inspirovány proslulým Thomasem Kellerem a naddimenzovány úžasným matcha krémem.

Ingredience (na zhruba 20 sušenek)
Těsto
130 g hladké mouky
40 g holandského kakaa
80 g moučkového cukru
110 g změklého másla
větší špetka jedlé sody
větší špetka jemnozrnné soli
Náplň
125 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 ½ lžičky matcha čaje
½ lžičky vanilkového extraktu

Postup
Mouku spolu s kakaem prosejeme do mísy, přidáme jedlou sodu se solí a dobře promícháme. Změklé máslo vyšleháme elektrickým šlehačem na střední rychlost dohladka, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Pak po částech zašleháme moučnou směs. Jakmile těsto získá podobu drobenky, vyklopíme ho na vál a prsty z něj vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie. Těsto necháme minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Odpočinuté těsto vyválíme na vále jemně posypaném kakaem na placku o tloušťce zhruba 2 – 3 mm. Nebo ho můžeme vyválet mezi dvěma archy pečicího papíru.



Z placky vykrájíme kolečka, která rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. V polovině pečení plech otočíme. Upečené sušenky necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. V misce vyšleháme změklé máslo s cukrem, matcha čajem a vanilkovým extraktem do pěny a například pomocí cukrářského sáčku spojíme krém vždy dvě sušenky k sobě.
Skladujeme v chladničce.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/matcha_oreo

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.