Mandlové linecké koláčky

Mandlové linecké koláčky

Vánoční cukroví u nás doma nikdy moc nefrčelo, a proto jsme ho nepekli. Většinou jsme od babičky dostali na Vánoce krabičku cukroví a ta nám s přehledem vystačila na celé Vánoce. Letošní rok je to ale jiné. Adam projevil zájem o cukroví už v polovině listopadu a soustavným dotazováním Blanku dohnal k neuvěřitelné věci. Rozhodla se totiž dát vánočnímu pečení (a klukům) ještě jednu šanci.
Začínáme lineckým, tak nám držte palce. A jestli se to nesní, tak mají hoši nadosmrti utrum.

Ingredience (na cca 30 kousků)
240 g hladké mouky
90 g blanšírovaných mandlí
90 g moučkového cukru
170 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
½ lžičky vanilkového extraktu
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, pouze žlutá část
2 žloutky
rybízová zavařenina na slepování

Postup
Na mírném ohni rozehřejeme menší pánev, přidáme blanšírované mandle a za stálého míchání je opražíme. Jakmile zezlátnou, ihned je vyndáme z pánve a necháme je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté mandle dáme ještě krátce vychladit do mrazničky.
Vychlazené opražené mandle dáme spolu s 2 lžícemi mouky do mixéru a rozmixujeme je najemno. Do středně velké mísy prosejeme zbytek hladké mouky, přidáme mandlovou moučku, moučkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru a na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Máslo prsty co nejrychleji zapracujeme do mouky.
Vzniklou drobenku vyklopíme na pracovní plochu, přidáme vanilkový extrakt se žloutky a rychle všechno spojíme v těsto. V případě potřeby přidáme malé množství ledové vody.
Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
Troubu předehřejeme na 155 °C. Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce asi 3 mm a vykrajovátkem vykrájíme vybrané tvary. U poloviny tvarů ještě vykrojíme zvoleným vykrajovátkem střed. Tvary rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě do jemně zlaté barvy.



Upečené cukroví necháme vychladnout a poté jednotlivé kousky spojíme rybízovou zavařeninou. Upečené koláčky skladujeme nejlépe v papírové krabici na chladném místě.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/linecke_kolacky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.