Čínské cibulové placky

Čínské cibulové placky

Kdysi dávno, v letech takřka nevinného dětství, jsme jezdívali na letní tábory. A právě jedno léto jsme jako bojovku dostali za úkol upéct placky. Samozřejmě ve vlastním krbu, který jsme si museli v lese zřídit. Nutno ještě dodat, že jsem měl po už uplynulém týdnu na táboře vskutku velký hlad. Vzali jsme mouku, vodu a z toho jsme uplácali rozpadající se těsto. Těsto jsme pak dali mezi dva kameny, čemuž jsme směle říkali trouba. Výsledkem byla zdrclá přepálená mouka. Každý si ukousl, vyplivl a obdržel od "oddíláka" bod za snahu. Placky tam zůstaly. Nebudu vás překvapovat ani zdržovat, následující dva dny, poté co jsem snědl asi deset placek, nebyly pro mne úplně nejšťastnější. Nota bene, když jsme na táboře měli pouze klasické latríny.
Proto jsem dnes byl v šoku, že v domácích podmínkách se dá v podstatě ze stejných ingrediencí vytvořit takhle chutné jídlo. Holt made in China vládne světu.

Ingredience (na 8 placek)
300 g hladké mouky
asi 230 ml vlažné vody
1 lžíce sezamového oleje
velká hrst najemno nakrájené natě jarní cibulky
sůl
slunečnicový olej na opékání


Postup
Mouku prosejeme do středně velké mísy. Za postupného přilévání vlažné vody vypracujeme hladké a vláčné těsto, které vytvarujeme do koule, potřeme slunečnicovým olejem a umístíme do mísy, kterou zakryjeme jemně navlhčenou utěrkou. Necháme 30-60 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké části. Každou z nich rozválíme na pomoučené nebo olejem potřené pracovní ploše natenko.



Těsto jemně posolíme, lehce ho potřeme sezamovým olejem, posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou a srolujeme. Roličky přepůlíme a každou polovinu stočíme do spirály. Šneky zakryjeme utěrkou a necháme je asi 15 minut odpočinout.



Ve středně velké litinové pánvi rozehřejeme malé množství slunečnicového oleje. Těstovinové šneky na lehce pomoučené pracovní ploše prsty jemně zploštíme a válečkem je rozválíme dotenka. Placky pečeme v rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Placky nakrájíme na čtvrtky a ihned je podáváme se sójovou omáčkou, do které můžeme přidat jemně opražený sezam.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/cinske_placky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.