Křepelka s celerem na tři způsoby

Křepelka s celerem na tři způsoby

Nikdy jsem nebyl zdatný biolog. Krávu od koně jsem poznal, ale sýkorku od koňadry už vůbec. Teda sýkorku koňadru od jakéhokoliv jiného ptáka. Takže vlastně jsem nedobrý ornitolog. A přesně teď se mi to nevyplatilo, když jsem Blance rozmlouval, ať křepelku určitě nedělá. Vždyť je to taková malá slepice v poli u silnice. Určitě bude mít tuhé maso a prostě raději udělej k večeři jen samotný celer. Naštěstí Blanka, znaje mých slabých znalostí fauny, si dala dvě a dvě dohromady a dovtípila se, že její nepozorný muž si v hlavě popletl křepelku za koroptev. A i díky tomu jsme dneska mohli večeřet jako páni.

Ingredience (4 porce)
Křepelky
4 křepelky
2 lžíce kachního nebo vepřového sádla
velký svazek čerstvého tymiánu
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, oloupané a nožem rozmáčknuté
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Celerové pyré
300 g okrájené celerové bulvy
1 bobkový list
300 ml vody
200 ml mléka
30 g másla
čerstvě mletý bílý pepř
sůl
Celerová salsa
1-2 řapíky celeru
velká hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
velká hrst najemno nasekané pažitky
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, pouze žlutá část
1 lžíce kaparů, propláchnuté a najemno nasekané
panenský olivový olej
Celerová sůl
lístky ze 2 stonků řapíkatého celeru
1 ½ lžíce vločkové soli

Postup
Křepelky
Troubu předehřejeme na 220 °C. Křepelky důkladně omyjeme studenou vodou, osušíme papírovými utěrkami, osolíme a opepříme. Ve větší pánvi nebo hrnci s nepřilnavým povrchem (vhodné do trouby) rozehřejeme sádlo. Do rozpálené ho sádla vložíme křepelky prsy dolů a necháme je na mírném ohni opékat dozlatova (5-6 minut). Opečené křepelky vyndáme z pánve. Dno pánve vyložíme tymiánem (pozor, může hodně prskat) a přidáme máslo s rozmáčknutými stroužky česneku. Na tymián položíme křepelky, tentokrát prsy nahoru. Celou pánev vložíme do předehřáté trouby a za občasného přelévání směsí másla a sádla pečeme cca 8-10 minut. Ihned podáváme s teplým celerovým pyré, celerovou salsou a posypané celerovou solí.

Celerové pyré
Očištěný celer nakrájíme na středně velké kostky, které dáme spolu s bobkovým listem do menšího hrnce a zalijeme mlékem a vodou. Celer by měl být zcela potopený. Vaříme na mírném ohni do změknutí (15-20 minut). Uvařený celer scedíme (část vývaru si ponecháme) a spolu s máslem a malým množstvím vývaru rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem a uchováme v teple do podávání.

Celerová salsa
Řapíky celeru nakrájíme najemno a v misce ho promícháme s najemno nasekanou petrželkou, pažitkou, kapary a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme.

Celerová sůl
Celerové listy rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a usušíme je v troubě nastavené na nejnižší teplotu. Suché listy rozdrtíme spolu s vločkovou solí v hmoždíři na jemný prášek. Uchováme ve vzduchotěsné nádobě.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/krepelka_celer

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.