Kuře s medvědím česnekem a chřestem

Kuře s medvědím česnekem a chřestem

Sílu jako medvěd by chtěl mít po dlouhé a únavné zimě snad každý. A stejně tak uvažují i samotní medvědi, když táhnou až 10 kilometrů za opojnou vůní plané rostliny, které dali jméno. Medvědí česnek je zdroj nejen vitamínů, ale i energie, kterou všichni potřebujeme po zimním spánku. Ale upřímně, spánku v zimě jsme si s Blankou moc neužili, protože každou chvíli u nás byl někdo nemocný a my s ním vzhůru celé noci. O to více teď naládujeme děti a sami sebe vitamíny, tak aby něco vydržely. Takže až zítra vyrazíte na farmářské trhy, zkuste si vzpomenout na tento recept a spolu s dalším jarním pokladem – chřestem – můžete připravit výborný víkendový oběd.

Ingredience (4 porce)
Kuře
4 kuřecí stehna s kůží
30 g hrubší soli
malá hrst medvědího česneku
1 lžíce másla
slunečnicový olej
Česnekový krém
½ lžičky hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání
100 g medvědího česneku
sůl
Chřest
svazek zeleného chřestu
sůl
Na podávání
2 krémové žampióny, nakrájené na tenké plátky
salátové brambory, uvařené ve slupce a oloupané

Postup
Kuřecí stehna opatrně vykostíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Kuřecí stehna za všech stran posypeme hrubší solí, dáme je do uzavíratelné nádoby a necháme je 1-2 hodiny uležet v chladničce. Poté stehna omyjeme a osušíme papírovými utěrkami. Ve středně velké pánvi rozehřejeme na mírném ohni 1-2 lžičky slunečnicového oleje a kuřecí stehna do ní položíme kůží dolů. Necháme restovat dozlatova (cca 4 minuty), pak stehna otočíme, do pánve přidáme máslo, medvědí česnek a necháme zhruba 1 minutu povařit. Poté s pomocí lžíce přeléváme 1-2 minuty ochuceným máslem kuřecí plátky. Hotové plátky můžeme před podáváním zarovnat ostrým nožem. Ihned podáváme s teplým česnekovým krémem, chřestem, několika plátky žampionů a teplými bramborami. Můžeme dozdobit několika lístky medvědího česneku a hráškovými výhonky.

Česnekový krém
Smetanu nalijeme do malého hrnce a metličkou v ní rozmícháme hladkou mouku. Za postupného zahřívání a stálého míchání metličkou necháme vařit na mírném ohni cca 10 minut. Pokud by omáčka příliš zhoustla, můžeme ji naředit mlékem. Na poslední 1-2 minuty přidáme do omáčky medvědí česnek. Poté ihned stáhneme z ohně, omáčku rozmixujeme dohladka a přecedíme ji přes jemný cedník. Dochutíme solí. Pokud ji budeme připravovat s předstihem, ihned ji schladíme a těsně před podáváním ji krátce prohřejeme. Díky tomu si omáčka zachová krásně zelenou barvu.

Chřest
Chřest zbavíme dřevnatých konců a pokud je potřeba oloupeme ho. Připravený chřest necháme krátce povařit v osolené vodě těsně před podáváním (2-3 minuty).



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kure_medvedicesnek_chrest

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.