Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince

Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince

Jestli jsme o letošních hektických prázdninách něco nezvládli, kromě blogu, tak to byl výlet na houby. Plánovali jsme ho tak dlouho, až bylo po houbách. Přitom na houby chodíme rádi, obě děti se v lese uklidní a berou to jako bojovku, Blanka je zase jak utržená ze řetězu a plní košík za košíkem a já – já si chodím na konci průvodu a kochám se přírodou.
Ostatně podoba se starým Homolkou není jen vizuální, ale i duševní:
"Já ti řeknu, příroda to je chrám..."
Nakonec jsme museli skočit na trh a tam měli pouze hlívu, ale ta je zase tuze zdravá, tak nám snad vynahradí absenci procházky po lese.

Ingredience (4 porce)
8 kuřecích paliček
4 lžíce slunečnicového oleje
350 g hlívy ústřičné – nakrájené na větší kousky
1 šalotka – nakrájená najemno
2 větvičky tymiánu
2 lžíce hladké mouky
125 ml bílého vína
350 ml kuřecího vývaru
60 ml šlehačky
4 silnější plátky den starého chleba
najemno nasekaná hladkolistá petrželka
pepř
sůl


Postup
Troubu si předehřejeme na 175 °C. V silnostěnném (nejlépe litinovém) hrnci rozehřejeme 2 lžíce slunečnicového oleje. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném slunečnicovém oleji ze všech stran dozlatova. Kuřecí kousky vyndáme na talíř a do rozpálené pánve přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou. Za občasného míchání restujeme dozlatova. Opečenou hlívu vyndáme děrovanou naběračkou z pánve ke kuřecímu masu a do pánve přilijeme zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje a šalotku na něm necháme za stálého míchání zesklovatět. Na závěr přidáme 2 lžíce hladkou mouky, kterou necháme krátce zarestovat. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání necháme vařit do zhoustnutí. Přilijeme kuřecí vývar, do hrnce vrátíme kuřecí maso, orestovanou hlívu ústřičnou a přivedeme k varu. Celý hrnec dáme do předehřáté trouby a necháme péct 15-20 minut.
Těsně před podáváním opečeme na malém množství slunečnicového oleje plátky chleba dozlatova.
Jakmile je kuře hotové, vyndáme ho z omáčky a uložíme ho v teple. Hrnec s omáčkou vrátíme na plotýnku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (3-5 minut). Jakmile je omáčka dostatečně zredukovaná, stáhneme ji z ohně a vmícháme šlehačku. Dochutíme solí a pepřem.
Plátek opečeného chleba dáme na talíř, na něj položíme 2 kuřecí paličky a vše přelijeme omáčkou s hlívou ústřičnou. Na závěr posypeme najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kure_hliva

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.