Pikantní meruňky s mandlovo-pistáciovou drobenkou

Pikantní meruňky s mandlovo-pistáciovou drobenkou

Těžké napsat tento úvodník. Jedno klišé se mi dere na jazyk za druhým. Božské, nebe v puse, v jednoduchosti je krása a také několik expresivních přívlastků. No ale potom to Blanka zabije mnou nenáviděnou ingrediencí – řeckým jogurtem. Ale světe div se, na talíři (a ani pod stolem), jsem jí nenechal a celou snědl. Ta kombinace super sladké meruňky, křupavé drobenky, pistácií a bílého jogurtu byla prostě… a vůbec, o chutích ať píšou jiní, vy si to zkuste ugrilovat a dejte nám vědět, jaká ta kombinace chuti vlastně byla.

Ingredience (4 porce)
12 zralých meruněk – přepůlené a vypeckované
4 lusky kardamomu - semínka
4 kuličky černého pepře
cca 5 lžic medu
hrst blanšírovaných mandlí
hrst blanšírovaných pistácií + na podávání
1 lžička rozpuštěného másla
sušené okvětní lístky růže (není nutné)
řecký jogurt na podávání

Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C. Mandle dáme spolu s pistáciemi, lžičkou rozpuštěného másla a 1 lžící medu do mixéru a několika krátkými pulzy rozmixujeme nahrubo. Pokud je směs nesoudržná, přidáme ještě trochu medu a dobře promícháme. Prsty tvarujeme hrudky o velikosti většího lískového oříšku, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (5-7 minut).
Semínka kardamomu a kuličky černého pepře rozdrtíme v hmoždíři najemno. Řezné plochy meruněk pokapeme medem, okořeníme utřenou směsí kardamomu a černého pepře a zprudka je ugrilujeme na rozpáleném grilu.
Ihned podáváme posypané mandlovo-pistáciovou drobenkou, nasekanými pistáciemi, okvětními lístky růže a lžící řeckého jogurtu.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/pikantni_merunky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.