Omeleta plněná uzeným pstruhem a pampeliškovým salátem

Omeleta plněná uzeným pstruhem a pampeliškovým salátem

Naši kluci to budou mít v životě těžké. Neumím si totiž představit situaci, že opustí maminky plotnu. Čtete správně, ne sukni, ale plotnu. Chudinky budoucí nevěsty. Budou si moci koupit desítky kuchařek a kurzů, ale maminky kuchyně bude stále numero uno v jejich srdcích. Nevím, jak to máte doma vy, ale u nás je jídlo pravidelným tématem hovorů. A to nejen pro Blanku, ale i pro naše chlapce. Oba se zajímají o suroviny, potraviny, dokonce i o recepty, zkrátka o to, co jedí. Neustále by chtěli s Blankou vařit a často raději jdou na farmářské trhy než do hračkářství. Nejsou vybíraví (až tak moc), nejsou bez poskvrny (ano i naše děti milují kečup), ale celkově je jídlo baví víc, než jen jako nezbytný příjem kalorií.
A i toto je jeden z cílů Jamieho Olivera a především jeho Food Revolution. Dávejte dětem kvalitní jídlo, nešiďte ani sebe a hlavně nešiďte vlastní děti a ani potraviny. Nakupujte lokální, čerstvé suroviny. Nakupujte s rozmyslem a neplácejte jídlem. To vše a další chvályhodné cíle naleznete na Food Revolution.
A proč to zmiňuji zde? Protože vajíčka jsou od tety z vesnice, pstruh je ze sádek Zbiroh a všechno zelené je natrhané u nás na louce nebo na naší balkónové zahrádce. A byla to paráda. A bez Babiše.

Ingredience (1 porce)
Omeleta
3 vejce
½ uzeného pstruha – zbavený kostí a kůže, natrhaný na menší kousky
máslo
sůl
bílý pepř
pažitka
Pampeliškový salát
svazek mladých pampeliškových listů – zbavené silných stonků
125 ml olivového oleje
40 ml bílého vinného octa
1 lžička najemno nasekané šalotky
1 lžička najemno nasekaného estragonu
mletý černý pepř
sůl


Postup
Pampeliškový salát
V misce prošleháme olivový olej, bílý vinný ocet, najemno nasekanou šalotku a najemno nasekaný estragon. Osolíme, opeříme a necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.



Těsně před podáváním natrháme pampeliškové listy a promícháme je s dostatečným množstvím dresinku (každý kousek by měl být ochucený).

Omeleta
Vejce dáme do misky, osolíme, opepříme a vidličkou je důkladně prošleháme (na hladině vajec by se nám měly vytvořit bublinky). V pánvi s nepřilnavým povrchem o průměru 20 cm necháme na mírném ohni za stálého míchání rozpustit 1 lžíci másla. Jakmile začne máslo pěnit, vlijeme do pánve prošlehaná vejce a s pomocí vidličky začneme vajíčka ihned promíchávat. Zároveň druhou rukou pohybujeme s pánvičkou dopředu a dozadu.
Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaneme s mícháním, povrch omelety urovnáme a necháme ji krátký okamžik dovařit (30-60 sekund). Vidličkou uvolníme omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloníme, s pomocí vidličky ji v pánvičce srolujeme a přesuneme na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně, omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá. Povrch srolovaná omelety potřeme máslem a nožem ji podélně nařízneme.



Vzniklý otvor naplníme natrhaným uzeným pstruhem a posypeme najemno nasekanou pažitkou. Můžeme dozdobit lístky řebříčku nebo petrželky. Podáváme s pampeliškovým salátem.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/omeleta_pstruh

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.