Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Jedna z mála věcí co na IKEA baví mužskou část rodin jsou švédské kuličky. Alespoň tak mi vyšel kvalitativní výzkum mezi kolegy. A já jsem byl asi jediný z respondentů, koho už ani kuličky do té současné mučírny 21.století netáhnou. Díky častým návštěvám jsem si totiž postupně vytvořil ke všemu z tohoto nábytkového koncernu nepřekonatelný odpor.
Ale Blanka nic nevzdala a nechala se inspirovat nejpovolanějším Švédem na zemi - Magnusem Nilssonem, resp. jeho babičkou. Že nevíte kdo to je? Magnus Nilsson je mladé kuchařské ucho (o rok mladší než já, takže mladík) a jeden z top kuchařů současného gastronomického světa. Jeho restaurace Fäviken leží 750 km od Stockholmu, restaurace má jen 16 míst k sezení a menu je podáváno pouze těm, kdo využijí jeden z 6 apartmánů. A až někdy vyhrajeme jackpot, tak přesně do tohoto výletu budeme s Blankou investovat.

Ingredience
Masové kuličky
100 ml plnotučného mléka
100 ml šlehačky
1 vejce
8 kuliček nového koření – podrcené najemno
30 g strouhanky + navíc
1 větší (cca 200 g) brambora typu „C“ – uvařená, vychladlá, oloupaná a najemno nastrouhaná
300 g mletého vepřového masa
300 g mletého hovězího masa
1 cibule – nastrouhaná najemno
mletý bílý pepř
sůl
máslo na smažení
brusinkový džem na podávání
Omáčka
20 g másla
20 g hladké mouky
300-400 ml silného hovězího vývaru
150 ml šlehačky
Nakládaná okurka
1 salátová okurka – nakrájená na tenké plátky
125 ml cukru krupice
60 ml bílého vinného octa
1 lžička soli
Bramborová kaše
800 g brambor typu „C“ – oloupané a rozčtvrcené
1 lžíce soli
150-200 g másla - na kostičky
250 ml ohřátého plnotučného mléka


Postup
Nakládaná okurka
Ve středně velkém hrnci smícháme cukr krupici se 185 ml vody a za stálého míchání pomalu zahříváme. Jakmile se cukr zcela rozpustí, stáhneme z ohně, přimícháme bílý vinný ocet a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Do cedníku dáme nakrájenou salátovou okurku, posypeme solí, dobře promícháme a necháme 15 minut při pokojové teplotě vypotit. Poté okurku jemně vymačkáme, dáme ji do uzavíratelné sklenice a zalijeme připraveným lákem. Necháme odpočinout minimálně 2 hodiny v lednici, kde vydrží až 1 týden.

Masové kuličky
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mléko a šlehačku dáme do mísy, přidáme vejce, nové koření, sůl a bílý pepř. Vmícháme strouhanku, nastrouhanou bramboru a necháme 5 minut odpočinout. Poté přidáme mleté maso, nastrouhanou cibuli a dobře promícháme. V případě potřeby zahustíme strouhankou. S pomocí navlhčených rukou vytvarujeme 18 větších kuliček. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem si rozehřejeme na mírném ohni máslo o velikosti ořechu. Přidáme polovinu kuliček, které opečeme ze všech stran dozlatova. Usmažené kuličky přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud je potřeba přidáme do pánve další máslo a osmažíme druhou polovinu kuliček, které rovněž přendáme na plech. Kuličky necháme dopéct v předehřáté troubě cca 10 minut.
Do pánve přidáme 20 g másla, jakmile se rozpustí, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání dřevěnou špachtlí ji necháme restovat na mírném ohni 2-3 minuty (všechny připečené kousky by se nám mělo podařit spojit s jíškou). Přidáme vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme provařit cca 5 minut, přimícháme šlehačku a necháme vařit do požadované hustoty. Podle potřeby dosolíme. Pokud chceme dokonale hladkou omáčku, přecedíme ji ještě přes jemný cedník.

Bramborová kaše
Nakrájené brambory dáme do většího hrnce, zalijeme je studenou vodou, přidáme sůl a přivedeme zprudka k varu. Poté snížíme plamen a necháme je vařit do změknutí (12-15 minut). Poté je scedíme, scezené brambory vrátíme spolu s hrncem (nepřiklopené) na plotýnku a plamen stáhneme na minimum. Brambory takto necháme 1 minutu, poté plamen stáhneme zcela a necháme je dojít dalších 5 minut. Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo a vmícháme ohřáté mléko. Podle potřeby dosolíme.

Masové kuličky podáváme přelité omáčkou s bramborovou kaší, nakládanou salátovou okurkou a brusinkovým džemem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/svedske_kulicky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.