Nasi goreng

Nasi goreng

Uplynulo několik let od receptu až po jeho realizaci na talíři. Před lety mi kamarád, který se právě vrátil prvně z jihovýchodní Asie, nadšeně desítky minut v kuse vyprávěl o všem jídle, co tam ochutnal. Jelikož to byl můj šéf, tak jsem samozřejmě bedlivě poslouchal a tím pádem si zapamatoval jen jedno jídlo. Snad proto, že už mu při vzpomínání kapaly sliny od úst nebo kapaly už i mně – NASI GORENG.
A až po pár letech Blanka připravila své první nasi goring. Poté druhé podle jiného receptu, třetí podle receptu mého šéfa, čtvrté podle zaručeného receptu naší sousedky, páté podle zaručenějšího receptu spolužáka a šesté podle ještě zaručenějšího receptu zaručeného šéfkuchaře. Pokaždé to bylo chutné, pokaždé trochu jiné. Nasi goreng má tisíce podob, dům od domu se liší kořením, masem, čímkoliv. Ale všude na světě ho spojují dvě věci - smažená rýže a jeho výborná chuť.
A díky těmto parametrům je to celosvětově nejznámějším pokrmem z rýže.

Ingredience
360 g dlouhozrnné rýže (například basmati)
1 kuřecí prsa bez kosti a kůže – nakrájené na cca 4 kusy
125 ml slunečnicového oleje (nebo 2 lžíce pro bezmasou variantu)
2 vejce - prošlehaná
60 ml kecap manis (sladká sójová omáčka)
1 lžíce světlé sójové omáčky
4 vejce - na podávání
1 šalotka – nakrájená na kolečka
1-2 papričky bird´s eye
3 jarní cibulky – nakrájená na kolečka
čerstvý koriandr
Šalotková pasta
4 šalotky – rozčtvrcené
4 stroužky česneku
1 výhonek citrónové trávy
1 lžička krevetové pasty (lze nahradit rybí omáčkou)
4 červené chilli papričky – zbavené semínek
Nakládaná okurka
1 salátová okurka
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce rýžového octa
1 limetka – šťáva a kůra
2 lžíce najemno nakrájených stonků koriandru
sůl


Postup
Den předem si podle návodu na obalu uvaříme rýži. Do druhého dne ji uchováme v uzavíratelné nádobě, abychom zabránili jejímu oschnutí.
V den přípravy si nakrájíme salátovou okurku na silnější plátky, které dáme spolu s cukrem krupicí, rýžovým octem, šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z 1 limetky, solí a nakrájenými stonky koriandru do mísy, promícháme a necháme odpočinout v lednici do podávání.
Na kolečka nakrájenou šalotku osmažíme na slunečnicovém oleji dozlatova. Přebytečného oleje ji zbavíme na papírové utěrce a ponecháme na podávání.
Stonek citrónové trávy naklepeme paličkou a nakrájíme najemno. Spolu s šalotkami, česnekem, chilli papričkami a 1 lžičkou krevetové pasty ji dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu. Pokud je pasta příliš suchá, můžeme přidat 1-2 lžíce vody.
Ve velké wok pánvi rozpálíme 125 ml slunečnicového oleje, na kterém osmažíme kuřecí kousky dozlatova. Osmažené kuřecí kousky zbavíme přebytečné oleje na papírové utěrce. Jakmile kuřecí maso mírně vychladne, natrháme ho vidličkami na malé kousky.
Zbylý olej s pánve slijeme a v pánvi ponecháme pouze 2 lžíce, na kterém orestujeme za stálého míchání šalotkovou pastu. Jakmile pasta mírně ztmavne a rozvoní se (2-3 minuty), shrneme ji na okraj pánve a do rozpálené pánve vlijeme 2 prošlehaná vejce. Jakmile se vejce prosmaží (1-2 minuty), roztrháme je na kusy a promícháme s pastou. V tomto okamžiku do pánve přidáme uvařenou rýži a natrhané kuřecí maso. Necháme za stálého míchání restovat 3-4 minuty. Jako poslední vlijeme do pánve kecap manis spolu se sójovou omáčkou a za stálého míchání necháme restovat poslední cca 3 minuty.
Rýži podáváme s volskými oky, která usmažíme na slunečnicovém oleji těsně před podáváním, usmaženou šalotkou, bird´s eye chilli, čerstvým koriandrem, nakrájenou jarní cibulkou a nakládanou okurkou. A dle chuti a odvahy se dochucuje pálivou pastou sambal badjak.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/nasi_goreng

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.