Chilaquiles

Chilaquiles

Chilaquiles je asi nejklasičtější mexická snídaně. Smažené tortilly na trojúhelníčky, tzv. totopos, dušené spolu se zelenou nebo červenou pikantní omáčkou. Na to nakrájená cibulka, sýr queso fresco a volské oko. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu na zjemnění pálivosti. A slabší povahy by jí opravdu neměly vynechat. Sama Blanka mi jí nabízela, ale já majitel plechové huby jsem pyšně odmítl. Že to byla chyba, jsem poznal už u třetího sousta. Samozřejmě jsem to nepřiznal a zpocený jak po sprintu napříč Saharou jsem hrdinně dojedl.

Ingredience
8 kukuřičných tortill
½ bílé cibule – nakrájená na proužky
4 vejce
čerstvý koriandr
100 g sýra Queso Fresco (lze nahradit fetou)
slunečnicový olej na smažení
1 zelená jalapeno
Salsa roja
500-600 g zralých rajčat (cca 6 kusů)
2-4 červené papričky jalapeno
½ lžičky vloček chipotle
1 stroužek česneku
2 lžíce najemno nakrájené bílé cibule
limetka + na podávání
sůl


Postup
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu cca 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, vložíme do hrnce rajčata spolu s papričkami jalapeno a necháme vařit 8-10 minut. Za tuto dobu papričky mírně zesvětlají a rajčatům popraská slupka. Rajčata a jalapenos slijeme, po mírném vychladnutí rajčata oloupeme a jalapenos zbavíme zelené stopky. Spolu s česnekem a vločkami chipotle dáme rajčata a jalapenos do mixéru a rozmixujeme dohladka. Na závěr vmícháme nasekanou bílou cibuli a dochutíme solí a limetkou.
Kukuřičné tortilly nakrájíme na osminky, které dozlatova osmažíme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Z rozpálené pánve slijeme přebytečný olej a na zbylém oleji usmažíme volská oka, která po usmažení ponecháme v teple.
Po usmažení volských ok vytřeme pánev papírovou utěrkou a poté v ní rozehřejeme 2 lžíce slunečnicového oleje. Do rozpáleného oleje vlijeme připravenou salsu, kterou necháme za stálého míchání probublávat 1-2 minuty. Do bublající salsy přidáme usmažené tortillové osminky a dobře promícháme. Jakmile nám tortilly změknou (1-2 minuty) ihned je rozdělíme na (ideálně předehřáté) talíře, na ně položíme volská oka a posypeme rozdrobeným sýrem gueso fresco, bílou cibulí, jalapenos papričkami a čerstvým koriandrem. Podáváme s osminkami limetky.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/chilaquiles

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.