Teplý čočkový salát

Teplý čočkový salát

Předpokládám, že všichni vědí v jaký den, alespoň jednou za rok, jíst čočku. Správně, na Nový rok. Stejně tak většina z vás ví, proč se ta čočka jí. Ano, správně, abychom neměli hluboko do kapsy. Ostatně to lehce dubluje kapří šupinu ze štědrovečerní večeře. Tedy doufám, že umocňuje, nikoliv neneguje. I když to by pak leccos vysvětlovalo, protože tradičně držíme oba zvyky.
Co jsme ale sami pořádně nevěděli, jak jíst čočku tak, aby to nebylo utrpení. Musíme se přiznat, že nejsme nadšenci do čočky. Nicméně jeden náš způsob naleznete ZDE a to studený čočkový salát.
Dneska jsme si pro vás rovněž připravili čočkový salát, tentokrát ale v teplé variantě. A ne ledajaký, dokonce od nejslavnějšího francouzského šéfkuchaře všech dob - Paula Bocuse. Ten Paul Bocuse, který inspiroval i společnost Disney k filmu Ratatouille. Ten Paul Bocuse, který si drží všechny tři michelinské hvězdičky už 50 let.
Kdo z vás má problém s čočkou, třeba je toto způsob, jak se vrátit k tradici. Teď už čočku může snad jíst každý. I naše obě děti, což nás dost překvapilo.

Ingredience
300 g francouzské zelené čočky
1 cibule - oloupaná
150 g slaniny
1 šalotka – nakrájená najemno
1 menší svazek pažitky – nakrájená najemno
Dresink
1 lžička dijonské hořčice
3 lžíce červeného vinného octa
3 lžíce oleje z vlašských ořechů
pepř
sůl


Postup
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme ji 2 hodiny namáčet ve 2 litrech studené vody. Poté do vody přidáme celou oloupanou cibuli, lehce osolíme a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, mírně stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a necháme vařit do změknutí. Správně uvařená čočka musí být uvařená al dente a musí zůstat sypká.
Mezitím si nakrájíme slaninu na zhruba 1 cm velké kostičky, které necháme ze všech stran orestovat na pánvi. Jakmile je slanina dozlatova opečená, slijeme tuk a opečenou slaninu uchováme v teple.
V misce si prošleháme dijonskou hořčici s olejem z vlašských ořechů, červeným vinným octem, solí a pepřem.
Uvařenou čočku slijeme, odstraníme z ní cibuli a spolu s nakrájenou pažitkou, šalotkou a dresinkem ji dáme do servírovací nádoby a jemně promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Na závěr čočku posypeme opečenou slaninou. Ihned podáváme buď jako samostatný chod s opečeným bílým chlebem nebo jako přílohu.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/teply_cockovy_salat

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.