Marcipánové šišky plněné čokoládovým lanýžem

Marcipánové šišky plněné čokoládovým lanýžem

Každý rok Blanka, s naším přispěním, vytváří vánoční věnec. Vánoční, nikoliv adventní, který má sloužit jako ozdoba na stůl. Ostatně adventní věnce jsme museli zrušit pár let zpátky ze dvou důvodů. Prvním důvodem jsou naši nepoučitelní kluci, kteří se klidně celý den dokáží přesvědčovat navzájem, že oheň opravdu pálí. Druhým důvodem je náš kocour Vendula, který nehledě na otevřený oheň svíček je schopen mazlit se s celým věncem. Proto děláme bez svíček, ozdobný vánoční věnec.
A pravidelně se snažíme, aby náš vánoční věnec nebyl z ničeho kupovaného. Aby byl celý vytvořený doma. Což klade občas nemalé nároky na naší rodinu, především na mne. Jako třeba vydat se potají o půlnoci natrhat borovicové větvičky sousedovi ze zahrady. Teda až tak hrozní nejsme, borovice mu přesahuje metr do silnice. No prostě tento věnec je pln adrenalinu a nočních výpadů po okolní flóře.
Jediné, co se nám nepodařilo, bylo sehnat šišky. Tak na to Blanka šla po svém. A co by to bylo za dobrou hospodyni, kdyby se ty šišky nedaly řádně zpracovat. V tomto případě sníst.

Ingredience
Marcipán
190 g mandlové moučky
200 g cukru krupice
90 ml vody
1 bílek – lehce prošlehaný
cukr moučka podle potřeby
Čokoládové lanýže
100 g kvalitní nalámané minimálně 50% čokolády
50 g 33% šlehačky
10 g másla
10 g likéru
Na dokončení
mandlové lupínky
kvalitní kakao


Postup
Čokoládové lanýže
Do malého hrnce dáme máslo spolu se smetanou a za stálého míchání ohříváme až do úplného rozpuštění. Poté ihned stáhneme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme. Jakmile je směs dokonale hladká, vmícháme likér. Směs přelijeme do malé uzavíratelné nádoby, přímo na povrch dáme potravinářskou fólii a necháme vychladnout. Po vychladnutí nádobu uzavřeme a dáme ji do druhého dne uležet do lednice. Druhý den lžičkou odkrajujeme menší kousky, které vytvarujeme prsty do kuliček velikosti třešně. Uložíme ve vzduchotěsné nádobě a chladu.

Marcipán
V malém hrnci pomalu za stálého míchání zahříváme směs cukru krupice a vody. Jakmile se nám cukr dokonale rozpustí, přestaneme míchat a sirup dále zahříváme až do dosažení teploty 116 °C. V průběhu varu potíráme vnitřní strany hrnce nad úrovní hladiny navlhčeným silikonovým štětečkem. Zabráníme tím vzniku krystalků cukru.
Po dosažení požadované teploty, ihned stáhneme z ohně a mícháme do okamžiku vzniku jemného bílého zákalu. Poté vmícháme mandlovou moučku a následně prošlehaný bílek. Hrnec vrátíme na mírný oheň a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřát (do vytvoření hladké pasty).
Stáhneme z ohně a marcipán vyklopíme na cukrem moučka posypanou pracovní plochu. Jakmile mírně vychladne, důkladně ho prohněteme. Pokud je marcipán příliš lepivý, přidáme podle potřeby cukr moučka. Měli bychom získat hladkou a poddajnou hmotu. Z marcipánu vytvarujeme váleček o průměru zhruba 5 cm, který dobře zabalíme do potravinářské fólie. Necháme ho minimálně 1-2 hodiny uležet v lednici. V lednici ho můžeme skladovat až po dobu 1 měsíce.

Šišky
Z marcipánu si vždy odkrojíme zhruba 1 cm silné kolečko, které prohněteme a jeden čokoládový lanýž do něj zabalíme. Marcipán vytvarujeme do tvaru vajíčka a poté do něj od vrcholu směrem dolů zapichujeme mandlové lupínky. Hotovou šišku potřeme s pomocí štětce kakaem. Zbytek marcipánu musíme mít při práci neustále zakrytý potravinářskou fólií. Zabráním tím jeho vyschnutí. Šišky skladujeme v chladu ve vzduchotěsné nádobě.





Pokud nespotřebujeme veškerý marcipán, můžeme z něj vytvarovat kuličky, které můžeme stejně jako zbylé lanýže obalit v kakau, oříškách anebo v čokoládě. Stejně jako šišky, je skladujeme v chladu a vzduchotěsné nádobě.









Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/marcipanove_sisky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.