Domácí tortellini se špenátovo-ricottovou náplní

Domácí tortellini se špenátovo-ricottovou náplní

Kdo jednou zkusí domácí tortellini, už pak nechce jiné. Teda pokud se mu povedou. Chce to trochu cviku, ale pevně věříme, že podle tohoto receptu budete úspěšní na první dobrou. Takže rovnou přejeme dobrou chuť.

Ingredience
Těsto
200 g hladké mouky typu 00
100 g semoliny
3 vejce
1 lžička olivového oleje
1 prošlehané vejce na potření
Náplň
250 g ricotty
125 g čerstvého baby špenátu
2 lžíce strouhaného parmezánu
sůl
pepř
Omáčka
3 stroužky česneku
1 plechovka sterilovaných cherry rajčat
sůl
pepř
třtinový cukr
bazalka


Postup
Na vále si smícháme semolinu s hladkou moukou, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něho vejce. Přidáme lžičku olivového oleje a vypracujeme měkké a vláčné těsto, které se nesmí lepit na ruce. Pokud si chceme usnadnit práci, dáme všechny suroviny do kutru a krátce promixujeme.



Poté hmotu vyklopíme na pomoučněný vál a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi dvě hodiny odležet v lednici.



Mezitím si horkou vodu spaříme špenátové listy, které ihned přendáme do ledové vody. Poté z nich vymačkáme maximum vody, nasekáme najemno a smícháme s ricottou. Směs osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhaný parmezán.
Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři části, z nichž postupně vyválíme tenké pláty (strojkem anebo ručně válečkem). Těsto by mělo být tenké jako list papíru. Vždy pracujeme pouze s jedním dílem těsta, zbytek máme zabalený v potravinářské fólii.
Na pomoučněném válu vykrajujeme rádýlkem čtverečky o straně 4 cm. Do středu každého čtverečku dáme malé množství připravené náplně. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vytvoříme tortellini.



Hotové tortellini pokládáme na pomoučněný vál.



Předtím, než dáme tortellini vařit, připravíme si rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekaný česnek, přidáme plechovku cherry rajčat a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem, v případě potřeby dosladíme třtinovým cukrem. Na závěr vmícháme nasekanou bazalku.
Tortellini vaříme ve velkém množství osolené vody 2-3 minuty. Těstoviny musí být uvařené al dente. Uvařené tortellini můžeme s rajčatovou omáčkou promíchat přímo na pánvi nebo je můžeme omáčkou polít až na talíři. Každou porci bohatě posypeme parmezánem a čerstvou bazalkou.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/tortellini

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.