Lussekatter

Lussekatter

Mám obecně problém pamatovat si data svátků. Pamatuji si svátek Adama (24.12.), svůj (25.7.) a sestry (14.7.). Blanky musím mít v mobilu, stejně tak Matyáše a rodičů. Jediný den co si ještě pamatuji, je právě svátek Lucie. Možná proto, že to bylo velmi populární jméno v době mé školní docházky, možná pro moje první lásky. A právě na tento svátek, který připadá na 13. prosince, se tradičně pečou tyto švédské Lussekatter.
Samotná svatá Lucie je jedno velké horor-drama, křesťanská mučednice, která si neváhala vydloubnout oči apod. Ale pečení těchto švédských bulek se údajně váže ještě k dávnější historii. Jejich hlavním úkolem bylo zahnat od obydlí zlé duchy a naopak přilákat síly dobra. Existuje totiž legenda, že ďábel (LUCIfer) v podobě kočky obcházel obydlí a šafránově žlutá barva těchto lussekatter ho odehnala. A právě tato spojitost se odrazila i v jejich pojmenování - Luciiny kočičky.
Vzhledem k tomu, že za pár dní nás zřejmě navštíví čerti (a Mikuláš), je dobré mít pro jistotu napečeno, tak abyste se ochránili.

Ingredience
500 g hladké mouky + na pomoučení
100 g cukru krupice
7 g instantního droždí
špetka soli
300 ml plnotučného mléka
75 g změklého másla
½ g šafránu
1 vejce + 1 vejce na potření
24 rozinek


Postup
Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, kterou důkladně promícháme s cukrem krupicí, špetkou soli a instantním droždím.
V hmoždíři si utřeme šafrán na jemný prášek. V malém hrnci na mírném ohni zahřejeme mléko. Jakmile se z něho začne kouřit, přidáme šafránový prášek a změklé máslo. Promícháme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Jakmile je šafránové mléko vlažné, přimícháme k němu jedno prošlehané vejce.
Za postupného přilévání šafránové směsi k mouce, vypracujeme vláčné těsto, které se může jevit mírně lepivé. Jakmile se nám těsto odděluje od stran mísy, vyklopíme ho na mírně pomoučený vál a důkladně ho prohněteme. Měli bychom získat dokonale hladké a elastické těsto. Z vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, dáme ji zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Jakmile těsto zdvojnásobí velikost, vyklopíme ho na pomoučený vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme váleček o délce zhruba 30 cm, ze kterého vytvarujeme charakteristický S-tvar.



Bulky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, který zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vykynuté bulky potřeme prošlehaným vejcem a do středu každé spirály dáme rozinku.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15-20 minut). Necháme vychladnout na mřížce.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/lussekatter

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.