Olivové těstoviny

Olivové těstoviny

Tak se přiznejte, kdo měl rád olivy hned od dětství? A kdo se k nim projedl až s první lahví vína na rande, kde protějšek připravil i občerstvení. Tak jako já. Rodiče dotyčné nebyli konečně doma a jelikož jsem slané tyčinky snědl hned po příchodu, tak už celý večer byly v nabídce pouze ty olivy.
Jedna – fuj, druhá – větší fuj, třetí – co se dá dělat, čtvrtá – já si snad na to zvyknu, pátá – ještě jednu a dost, šestá – zase tak hrozný to není, sedmá – jestli ti nechutnají, tak to rád sním, osmá – nešahej na to, devátá – ta je moje, desátá – tak já půjdu no, ale ty olivy si beru s sebou!
Tento recept je v Itálii docela novinkou, těstoviny ve tvaru olivového listu a k tomu, překvapivě - olivy. Budete se divit, ale nic víc vám v receptu chybět nebude. Opravdu, zkuste ho.

Ingredience
450 g semoliny
2 lžíce špenátového protlaku (dohladka rozmixovaný spařený špenát)
200-240 ml vlažné vody
6 lžic olivového oleje
1 citrón – kůra pouze žlutá část, nakrájená na nudličky
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
100 – 150 g černých oliv v olivovém oleji
sůl


Postup
Semolinu si dáme na čistou pracovní plochu a uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme 2 lžíce špenátového protlaku. Za postupného přilévání vlažné vody vypracujeme, nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou, hladké a nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme 10 minut odpočinout na pracovní ploše.
Z odpočinutého těsta si postupně odtrháváme kousky velikosti cizrny. Z každého kousky vyválíme v rukou váleček o průměru zhruba 5 mm, který se bude směrem k okrajům zužovat. Zbývající těsto musíme mít neustále zakryté potravinářskou fólií. Pracujeme na dřevěném prkénku. Obyčejný jídelní nůž uchopíme v úhlu 45 °, váleček nožem zmáčkneme a nožem zatáhneme směrem k sobě. Dostaneme těstovinu tvaru mušličky, kterou prsty rozvineme a zploštíme. Vytvořené těstoviny tvaru olivového listu pokládáme vždy v jedné vrstvě na jemně pomoučený vál nebo na suchou kuchyňskou utěrku.





Těstoviny můžeme samozřejmě usušit a ponechat na pozdější použití.



Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody al dente.
Ve velké pánvi si na 6 lžících olivového oleje krátce orestujeme olivy, ke kterým přidáme na nudličky nakrájenou citrónovou kůru, nasekaný rozmarýn a promícháme. Krátce orestujeme a poté do pánve přidáme 2-3 lžíce vody z těstovin. Jakmile jsou těstoviny al dente, přendáme je děrovanou naběračkou přímo do pánve a velmi jemně promícháme. Ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/olivove_testoviny

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.