Fusilli al ferretto s tuňákem

Fusilli al ferretto s tuňákem

Někdo rád luští křížovky, někdo si rád čte jízdní řády, někdo plete, háčkuje a někdo zase závodně sbírá odznáčky. No a naše Blanka ráda dělá těstoviny. Nesmějte se, ona si opravdu sedne do jídelny ke stolu a jede jak sicilská matka pluku. A u toho prý relaxuje. Chtěl jsem jí koupit omalovánky pro dospělé, ať se u toho srovná z našich dvou pokladů, ale ona ne, ona si prostě patlá těstoviny. Ale lhal bych, kdybych tvrdil, že mi to vadí. Naopak, Blanka se zabaví, je od ní klid a ještě z toho něco dobrého vznikne a nestojí to peníze. Ideální žena, říkám to stále.

Ingredience
Fusilli
450 g mouky semolina
240 ml teplé vody
hladká mouka na pomoučení
Omáčka
2 stroužky česneku
1 červená chilli paprička
4 ančovičky v oleji
250 g cherry rajčat
300 g tuňáka v olivovém oleji
velká hrst rukoly
1 citrón


Postup
Semolinu si dáme na čistou pracovní plochu a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme 240 ml teplé vody. Nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidáme po lžičce teplou vodu, pokud naopak příliš lepivé, přidáme trochu semoliny. Z těsta vytvarujeme kouli, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme ji 10 minut odpočinout na pracovní ploše.
Z odpočinutého těsta postupně odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu. Z každého kousku vyválíme váleček zhruba o průměru 2 mm, který nakrájíme na cca 8 cm dlouhé kousky. Zbývající těsto musíme mít zakryté potravinářskou fólií. Nařezané válečky pomoučíme hladkou moukou. Pletací jehlici jemně zatlačíme na začátek válečku těsta tak, aby svírali úhel 45 °. S pomocí rukou navineme těsto na jehlici a poté ihned vzniklé fusilli z jehlice stáhneme.



Pokládáme je v jedné vrstvě na jemně pomoučněný vál nebo na suchou kuchyňskou utěrku. Takto je necháme odpočinout minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
Pokud je necháme zcela uschnout, musíme je skladovat ve vzduchotěsné nádobě.



Chilli papričku, česnek a ančovičky nakrájíme najemno. Cherry rajčata přepůlíme.
Ve velké pánvi si na mírném ohni rozpálíme 6 lžic olivového oleje, na kterém orestujeme nakrájenou chilli papričku, česnek a ančovičky (cca 2 minuty). Poté ihned přidáme nakrájená rajčata, promícháme a velmi krátce je orestujeme.
Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody al dente (8-10 minut). Děrovanou naběračkou je ihned přendáme do pánve s rajčaty. Pokud pasta vypadá suše, přidáme i malé množství vody z těstovin (menší naběračka).
Tuňáka natrháme na menší kousky a spolu s rukolou je přidáme do pánve s těstovinami. Jemně promícháme a vše zakápneme šťávou z citrónu. Ihned podáváme zakápnuté olivovým olejem a citrónem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/fusilli_al_ferretto

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.