Pikantní melounový salát

Pikantní melounový salát

Je lepší táta nebo máma? Jsou lepší kluci nebo holky? Je lepší město nebo vesnice. Základní otázky celého života. A pak ještě jedna zásadní a nemilosrdná: Je meloun ovoce nebo zelenina?
Dodnes jsem byl přesvědčen o své pravdě, ostatně jako vždy. Dokonce jsem neustále poučoval Blanku, že meloun je zelenina. A ono ne, teda jo, no prostě je to složitější. Prý dle botaniků a kuchařů je meloun jednoznačně ovoce, ale podle zemědělců je to nekompromisně zelenina. A co je nejdůležitější, každý ze svého úhlu pohledu, má pravdu. Nechci sýčkovat, ale pozor, nejedna válka vznikla kvůli menším prkotinám. Holt jak se zpívá v jedné písni "O melouny boj".

Ingredience
4 plátky melounu bez pecek o tloušťce 3 cm (zbavené kůry)
200 g sýru feta
4 lžíce solených pražených dýňových semínek
1-2 papričky jalapeno
směs listových salátů
Nakládaná cibule
½ středně velké červené cibule
100 ml rýžového octa + 30 ml vody
½ lžíce cukru krupice
½ lžičky soli
Dresink
80 ml olivového oleje
40 ml červeného vinného octa
1 lžíce medu
1 lžička uzené papriky
¼ lžičky cayennského pepře
1 lžička hrubozrnné hořčice
sůl


Postup
Minimálně 2 hodiny před podáváním si naložíme cibuli. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Ve skleněné uzavíratelné nádobě smícháme rýžový ocet s vodou, cukrem a solí. Jakmile se nám cukr i sůl rozpustí, přidáme nakrájenou cibuli, sklenici uzavřeme a necháme marinovat v lednici. Naložená cibule nám v lednici vydrží až 2 dny.
Těsně před podáváním si připravíme dresink z olivového oleje, červeného vinného octa, medu, uzené papriky, cayennského pepře a hrubozrnné hořčice. Promícháme a dochutíme solí.
Kolečko melounu položíme na jeden talíř. Na něj rozložíme listový salát, naloženou cibuli, kterou jsme nechali okapat od přebytečného láku, rozdrobený sýr feta a na kolečka nakrájené jalapenos papričky. Bezprostředně před podáváním salát zakápneme připraveným dresinkem a posypeme ho dýňovými semínky.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/melounovy_salat

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.