Butter chicken

Butter chicken

Butter chicken patří k nejznámějším indickým receptům a vaří se po celém světě. O to zajímavější je, že tento recept byl oficiálně "vynalezen" teprve v roce 1950 v Dillí v restauraci Moti Mahal. A přitom to vnímáme jako tradiční indickou kuchyni. Tak jsem trochu zapátral a zjistil, že takové vepřo-knedlo-zelo v dnešní podobě je z počátku 19.století. Ještě o pár let starší tradiční světové jídlo je pizza margarita z roku 1889. No a asi jedno z nejstarších jídel je bácnutý mamut s koprovou omáčkou, jak už dávno zjistili Mach se Šebestovou.
Pro tento recept nikoho bácnout nemusíte, stačí půl kila kuřete, několik druhů koření a můžete začít. Pokud se vám nedostává některé koření, nebojte, i u nás se už dá snadno sehnat. Dokonce tak snadno, že Blanka teď už má koření víc, než já vína a to je co říct.

Ingredience
Butter chicken – maso
500 g kuřecích stehenních řízků bez kosti a kůže
3 lžíce řeckého jogurtu
4 stroužky česneku
2,5 cm kořene zázvoru
1 zelená chilli paprička
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
½ lžičky garam masala
1 lžička mletého koriandru
špetka mleté skořice
špetka šafránu – prášek
sůl
ghí nebo máslo na potírání - recept na ghí naleznete ZDE
Butter chicken –omáčka
1 ½ lžíce másla
5 lusků zeleného kardamomu - lehce podrcené
2,5 cm celé skořice
4 hřebíčky
1 malá cibule nakrájená najemno
1 lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru
2 zelené chilli papričky podélně rozřízlé
1 lžička mletého chilli
½ lžičky garam masala
3 lžíce rajčatového protlaku
200 ml šlehačky
1 lžíce medu
sůl
citrónová šťáva
nasekaný zelený koriandr
Hráškové poori
250 g hladké mouky
2 lžíce semoliny
1 zelená chilli paprička
1 lžíce nasekaného zeleného koriandru
100 g čerstvého zeleného hrášku
špetka soli
slunečnicový olej
Cibulový salát
2 velké červené cibule
½ citrónu - šťáva
sůl
zelený koriandr


Postup
Butter chicken
Oloupaný zázvor, chilli papričku bez semínek a česnek rozmixujeme na hladkou pastu. Vzniklou pastu v misce smícháme s řeckým jogurtem, paprikou, mletým chilli, garam masalou, mletým koriandrem, špetkou skořice, špetkou mletého šafránu a solí. Kuřecí maso nakrájíme na kostky a důkladně je obalíme v jogurtové marinádě. Misku s naloženým masem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici několik hodin marinovat (ideálně přes noc). Před grilováním necháme maso ohřát na pokojovou teplotu.
Bambusové špejle namočíme na 1 hodinu do vody. Naložené kostky masa zbavíme přebytečné marinády a postupně je napichujeme na namočené špejle. Špejle pokládáme na pekáček tak, aby se maso nedotýkalo jeho dna.



Špízy potřeme rozpuštěným ghí a grilujeme 15 – 20 minut pod rozpáleným grilem. Maso by mělo na povrchu lehce zčernat. Zhruba v polovině maso otočíme a znovu ho potřeme ghí.
V středně velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kardamom, skořici a hřebíček. Necháme 20 sekund orestovat a poté přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme za stálého míchání opéct na mírném ohni do světlehnědé barvy (5-7 minut). Cibule by měla zároveň i změknout. K cibuli následně přidáme nastrouhaný zázvor a zelené chilli papričky. Pokud chceme omáčku jemnější, odstraníme z papriček před přidáním semínka. Několik minut zarestujeme a přidáme mleté chilli, garam masalu a rajčatový protlak. Dobře promícháme a krátce orestujeme. Za stálého míchání přidáme na závěr šlehačku a necháme 2-3 minuty provařit. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji vodou. Na úplný závěr přidáme med a dochutíme solí a citrónovou šťávou. Pokud by nám v omáčce vadilo celé koření, můžeme omáčku přepasírovat přes cedník.
Do připravené omáčky přidáme ogrilované maso, promícháme a necháme zhruba 5 minut jemně probublávat. Před podáváním posypeme nasekaným koriandrem.

Cibulový salát
Červenou cibuli nakrájíme na nudličky, zakapeme ji šťávou z ½ citrónu a podle chuti osolíme. Promícháme a necháme 30 minut odležet. Před podáváním posypeme nasekaným koriandrem



Hráškové poori
Zelený hrášek, nasekaný koriandr a zelenou chilli papričku bez semínek rozmixujeme na hladkou pastu. V míse smícháme hladkou mouku se semolinou, špetkou soli, lžící oleje a pastou ze zeleného hrášku. Za postupného přidávání vody vypracujeme hladké a téměř nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělíme na kuličky velikosti pingpongového míčku, které potřeme olejem. Každou naolejovanou kuličku rozválíme na tenkou placku. Rozválené placky uchováváme zakryté potravinářskou fólií.



Ve vyšší pánvi si rozpálíme vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 190 °C. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, vhodíme jednu rozválenou placku, kterou s pomocí děrované naběračky podržíme pod hladinou rozpáleného oleje (tlačíme ji ke dnu pánve). Během krátkého okamžiku ucítíme, že se nám placka začne nafukovat. Dáváme pozor, abychom placku nepropíchli. Pod hladinu placku zatlačujeme až do doby, kdy přestane zvětšovat svůj objem. V tomto okamžiku ji obrátíme a dopečeme dozlatova. Přebytečného oleje placku zbavíme na papírové utěrce.



Ihned podáváme s připraveným butter chicken a cibulovým salátem.









Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/butter_chicken

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.