Yukhoe aneb korejský tatarák


Vždy jsem měl tatarský biftek za něco hrozně dospělého. Pamatuji si, jak si ho rodiče spiklenecky předem po telefonu objednávali ve své oblíbené restauraci a byla to událost.
Takže prvně jsem ho měl až někdy po vysoké u nás Na Květnici. Když nám ho přinesli, tak jsme byli s kamarádem v šoku, že se od nás vyžaduje nějaká další činnost, než jenom hodování. Míchat?! A co tam patří? Všechno? I to vejce?
Po několika trapných pokusech si nás všiml starší pán, řekněme děda, který seděl sám u stolu. Nabídl se, že nám ho zamíchá. Než jsme vymysleli výmluvu, měl talíř před sebou a míchal. Ale to nebylo ledajaké míchání, to bylo umění, to byl koncert. Když domíchal (ještě si několik ingrediencí nechal přinést překvapivě ochotným číšníkem), tak nám celý talíř vrátil zpět. Ze slušnosti jsme mu nabídli, ať si dá s námi, ale s díky odmítl, ať si to užijeme, že on to má stejně od doktora zakázáno. Ani pivo nechtěl zaplatit, dopil si své jedno malé a zmizel. Až posléze jsme od vrchního zjistili, že to byl nějaký pan Urban, který celý život dělal šéfkuchaře v pražských hotelech a teď si na penzi chodí každý večer na jedno malé.
Tatarák už nikdy nemíchám jinak a pro ty z vás, co neví jak si ho správně namíchat anebo nemají zrovna pana Urbana po ruce, může být zajímavý třeba tento již připravený tatarák na korejský způsob.

Ingredience (na 2 porce)
200 g hovězí svíčkové
3 lžičky gochujang (korejská chilli pasta)
1 ½ lžičky sójové omáčky
4 lžičky sezamového oleje
2 ½ lžičky medu
2 stroužky česneku
2 cm kořene zázvoru
1 hruška nashi
2 křepelčí vajíčka - žloutky
černý sezam
jarní cibulka
salátová okurka


Postup
Hovězí svíčkovou dáme na 1 hodinu do mrazáku. Poté ji ostrým nožem nakrájíme na co nejtenčí plátky a ty potom na co nejtenčí nudličky.
Česnek a oloupaný zázvor utřeme na pastu. V misce smícháme gochujang, sójovou omáčku, med, sezamový olej a utřený česnek se zázvorem. Přidáme nudličky hovězího a dobře promícháme.
Nashi oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky. Na nudličky nakrájíme salátovou okurku a zelenou část jarní cibulky. Hovězí nudličky rozdělíme na 2 servírovací talíře, do středu dáme křepelčí žloutek, posypeme černým sezamem a podáváme s nudličkami hrušky nashi, jarní cibulkou a salátovou okurkou.



Vytisknout

Uvařili jsme 17.3.2016


Komentáře

  oprava odpovědět
Zapomněl jsem na ten sezamový olej. Tady je to komplet:

150 g kvalitního masa
8 g chilli omáčky
8 g světlé sojové omáčky
10 g medu
6 g utřeného česneku se solí
3 g sezamového oleje
1 slepičí žloutek
1/2 malé cibulky nakrájené na jemno
1/2 cm kořene zázvoru
špetka lepší soli
  1. pokus odpovědět
Nevydržel jsem a hned jsem to zkusil. Dopadlo to dle předpokladu. Buď mám tak kvalitní sezamový olej, ale byl tam velmi výrazný. To bych nebyl já, abych to trochu nepřekopal. 1 Abyste neřekli, tak se také rád rozdělím. Z toho zbytku květové špičky mi malým experimentem vzniklo toto:

150 g kvalitního masa
8 g chilli omáčky
8 g světlé sojové omáčky
10 g medu
6 g utřeného česneku se solí
1 slepičí žloutek
1/2 malé cibulky nakrájené na jemno
1/2 cm kořene zázvoru
špetka lepší soli

S nudličkami promíchat a nechat 10 min. odležet, dle chuti dosolit. No, snad Vám to bude chutnat tak, jako mně. Jihokorejci by mě asi honili mačetou, ale na evropskou hubu se to dá. 1 1 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, vypadá to zajímavě, určitě zkusíme! 1
  odpověď odpovědět
Děkuji za odkaz. Podívám se. Mě baví vaření celkově. Z každé kuchyně si vždy něco vezmu. Vlastních receptů a vychytávek už mám plný počítač. Pokud jednou zbude čas, tak to snad i vydám. Zájemců už by bylo víc než dost. Škoda, že jsem teď dost nesledoval díl Vlasatých motorkářů z Jižní Koreje. Tam teď nějaký takový tatarák dělali, ale utekly mi podrobnosti. Proto jsem na Vás i narazil, když jsem pak po tom začal pátrat. Zkusit se má vše.
kublanka odpověděl(a)
Vlasatí motorkáři nás právě k tomuto receptu inspirovali a ty tam mají 4 a půl lžičky na půl kila masa. Tak uvidíte, dejte nám pak vědět jak se zadařilo. 1
  korejský tatarák odpovědět
Tatarským biftekem se zabývám už velmi mnoho let a velice mě baví i Asie (Čína, Vietnam a Thajsko), ale celé 4 lžičky sezamového oleje si tam vůbec nedokážu představit. Už 4 kapky by byly moc. Tento olej je vysoce aromatický a asiaté ho do pokrmů dávají hodně málo. Třeba do polévky na dno talíře úplné minimum. Tento tatarák zkusím, ale už teď pochybuji, že to bude k jídlu. 7 Člověk nikdy neví, ale ...
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme rádi, že máme stejný zájem. Tedy ne, že bychom se specializovali jen na tatarský biftek, ale světová kuchyň nás velmi zajímá. Teď už tolik kvůli dětem necestujeme, ale není zajímavá zahraniční kuchařka abychom si jí nekoupili a neprostudovali. Tohle je "roasted sesame oil" a recept vychází z knihy "Our Korean kitchen" ( https://www.amazon.co.uk/Our-Korean-Kitchen-Jordan-Bourke/dp/0297609718 ) kterou mimochodem vřele doporučuji, jakožto milovníkovi asijské kuchyně.
Tady paní Maangchi - recept je i pod videm, dává na čtvrt kila 2 polévkové lžíce: https://youtu.be/0IKLOu7Wyhg atd...
Pokud ale tomu receptu nevěříte, doporučuji neplýtvat dobrým hovězím a zkusit jinou úpravu. Děkujeme Kuba

p.s.: Blanka je obecně citlivá na moc aromatické chutě a tohle jí upřímně chutnalo
   odpovědět
Trochu ze zásady komentáře nepíšu, ale Blanka bude má vyjímka...ne ze staré známosti, ale prostě: je úžasná!
Recept rozhodně zkusím co nejdříve!
Fotky tu chválí každý, ale já musím vyzdvyhnout tu interpretaci pokrmů!
1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, Blanka bude mít radost. Jsme hrozně rádi, že se recepty nejen líbí, ale že i lákají a v neposlední řadě fungují :) díky moc Kuba