Yukhoe aneb korejský tatarák
Vždy jsem měl tatarský biftek za něco hrozně dospělého. Pamatuji si, jak si ho rodiče spiklenecky předem po telefonu objednávali ve své oblíbené restauraci a byla to událost.
Takže prvně jsem ho měl až někdy po vysoké u nás Na Květnici. Když nám ho přinesli, tak jsme byli s kamarádem v šoku, že se od nás vyžaduje nějaká další činnost, než jenom hodování. Míchat?! A co tam patří? Všechno? I to vejce?
Po několika trapných pokusech si nás všiml starší pán, řekněme děda, který seděl sám u stolu. Nabídl se, že nám ho zamíchá. Než jsme vymysleli výmluvu, měl talíř před sebou a míchal. Ale to nebylo ledajaké míchání, to bylo umění, to byl koncert. Když domíchal (ještě si několik ingrediencí nechal přinést překvapivě ochotným číšníkem), tak nám celý talíř vrátil zpět. Ze slušnosti jsme mu nabídli, ať si dá s námi, ale s díky odmítl, ať si to užijeme, že on to má stejně od doktora zakázáno. Ani pivo nechtěl zaplatit, dopil si své jedno malé a zmizel. Až posléze jsme od vrchního zjistili, že to byl nějaký pan Urban, který celý život dělal šéfkuchaře v pražských hotelech a teď si na penzi chodí každý večer na jedno malé.
Tatarák už nikdy nemíchám jinak a pro ty z vás, co neví jak si ho správně namíchat anebo nemají zrovna pana Urbana po ruce, může být zajímavý třeba tento již připravený tatarák na korejský způsob.
200 g hovězí svíčkové
3 lžičky gochujang (korejská chilli pasta)
1 ½ lžičky sójové omáčky
4 lžičky sezamového oleje
2 ½ lžičky medu
2 stroužky česneku
2 cm kořene zázvoru
1 hruška nashi
2 křepelčí vajíčka - žloutky
černý sezam
jarní cibulka
salátová okurka
Postup
Hovězí svíčkovou dáme na 1 hodinu do mrazáku. Poté ji ostrým nožem nakrájíme na co nejtenčí plátky a ty potom na co nejtenčí nudličky.
Česnek a oloupaný zázvor utřeme na pastu. V misce smícháme gochujang, sójovou omáčku, med, sezamový olej a utřený česnek se zázvorem. Přidáme nudličky hovězího a dobře promícháme.
Nashi oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky. Na nudličky nakrájíme salátovou okurku a zelenou část jarní cibulky. Hovězí nudličky rozdělíme na 2 servírovací talíře, do středu dáme křepelčí žloutek, posypeme černým sezamem a podáváme s nudličkami hrušky nashi, jarní cibulkou a salátovou okurkou.
Komentáře
150 g kvalitního masa
8 g chilli omáčky
8 g světlé sojové omáčky
10 g medu
6 g utřeného česneku se solí
3 g sezamového oleje
1 slepičí žloutek
1/2 malé cibulky nakrájené na jemno
1/2 cm kořene zázvoru
špetka lepší soli
150 g kvalitního masa
8 g chilli omáčky
8 g světlé sojové omáčky
10 g medu
6 g utřeného česneku se solí
1 slepičí žloutek
1/2 malé cibulky nakrájené na jemno
1/2 cm kořene zázvoru
špetka lepší soli
S nudličkami promíchat a nechat 10 min. odležet, dle chuti dosolit. No, snad Vám to bude chutnat tak, jako mně. Jihokorejci by mě asi honili mačetou, ale na evropskou hubu se to dá.
Tady paní Maangchi - recept je i pod videm, dává na čtvrt kila 2 polévkové lžíce: https://youtu.be/0IKLOu7Wyhg atd...
Pokud ale tomu receptu nevěříte, doporučuji neplýtvat dobrým hovězím a zkusit jinou úpravu. Děkujeme Kuba
p.s.: Blanka je obecně citlivá na moc aromatické chutě a tohle jí upřímně chutnalo
Recept rozhodně zkusím co nejdříve!
Fotky tu chválí každý, ale já musím vyzdvyhnout tu interpretaci pokrmů!