Ingredience
600 g vepřového bůčku bez kosti (s kůží)
2 šalotky
50 g cukru krupice
1 litr vody z mladého kokosu
50 ml rybí omáčky
4 natvrdo uvařená vejce, oloupaná
½ lžičky mletého pepře
3 bird´s eye chilli
Postup
Vepřový bůček nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 5 cm. Šalotky oloupeme a plochou stranou nože je rozmáčkneme.
Šalotky nasucho opečeme na pánvi ze všech stran do světlehnědé barvy. Opečenou šalotku si ponecháme na pozdější použití.
Ve velké pánvi necháme na mírném ohni zkaramelizovat cukr se 2 lžícemi vody. Jakmile získá karamel zlatohnědou barvu, přidáme kostky bůčku a dřevěnou vařečkou je v karamelu obalíme. Vše zalijeme kokosovou vodou, přidáme opečené šalotky a přivedeme k varu. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu a tuk.
Po 30 minutách přidáme rybí omáčku, pepř a natvrdo uvařená vejce. Zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni do změknutí (60-90 minut). Na závěr přidáme bird´s eye chilli a necháme 5 minut provařit. Omáčku neredukujeme.
Před podáváním můžeme posypat nakrájenou natí jarní cibulky. Podáváme s rýží nebo pečivem.
Vietnamský karamelizovaný bůček
Kolikrát řešit názvy receptů je větší peklo, než je uvařit. Například tento výborný recept na klasické vietnamské jídlo. Našli jsme několik názvů, které odlišují jen, z našeho pohledu, drobnosti. Thịt kho tàu? Thit kho tieu? Thịt kho trứng? Není to sranda. Taková svíčková je svíčková a bramboračka je bramboračka. A pak, že je čeština složitý jazyk, pche.
Nicméně musíme poděkovat za konzultaci kamarádovi, který je snad první Čech co emigroval do Vietnamu a nechce se mu zpět.
Uvařili jsme 28.7.2015
Komentáře