Vepřové tacos s nakládanou cibulí


Masa harina - Svatý grál mexické kuchyně. Minimálně u nás doma. Stejně jako rytíři kulatého stolu, tak i Blanka se vydala na náročnou cestu nalezení této speciální mexické mouky. Byl to boj a sama, jako sir Galahed, prošla několika zkouškami. Nakonec nám zavoněla masa harina doma i přes zlovůli několika eshopů a doručovacích služeb. Teda zavoněla není úplně přesný pojem, ale pokud si vytvoříte tak silný vztah k umaštěným mexickým fastfoodům v Kalifornii jako já, tak je to pro vás vůně božské many. Jinak je to spíše velmi specifická vůně. Nicméně ruku na srdce, domácí tortilly z kukuřičné mouky, jsou něco tak jiného a tak dobrého, že smrádek hariny nejen přežijete, ale ještě si zamilujete.

Ingredience
1 kg vepřové plece bez kosti
1 cibule – nakrájená na nudličky
20 g vepřového sádla
2 červené chilli papričky – najemno nakrájené
Marináda
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička celého černého pepře
1 lžíce uzené papriky
1 bobkový list
½ lžíce soli
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibule – nahrubo nakrájená
2 lžíce bílého vinného octa
2 růžové grapefruity - šťáva
1 limetka – šťáva
Nakládaná cibule
2 menší červené cibule – nakrájené na nudličky
2 limetky – šťáva
1 lžička cukru krupice
½ lžičky soli
3 kuličky černého pepře
1 celý hřebíček
Guacamole
2 zralá avokáda
1 rajče
1 stroužek česneku
½ lžičky soli
½ červené cibule – najemno nakrájená
1 zelená paprička jalapeno
½ limetky – šťáva
čerstvý koriandr
Černé fazole
400 g sterilovaných černých fazolí
1 lžíce olivového oleje
1 cibule – nakrájená najemno
2 stroužky česneku
2 lžičky mletého římského kmínu
1 limetka – šťáva
čerstvý koriandr
sůl
pepř
Tortilly (na cca 5 kusů)
250 ml masa harina (světlé tortilly) nebo modrá masa harina (fialové tortilly)
1 lžička kukuřičného škrobu
špetka soli
cca 180 - 250 ml vlažné vody


Postup
Nejdříve si připravíme marinádu. Oregano, mletý římský kmín, kuličky černého pepře, uzenou papriku, bobkový list a sůl dáme spolu s česneku do mixéru a krátce promixujeme. Jakmile je česnek rozmixovaný, přidáme olivový olej spolu s cibulí a rozmixujeme na hrubou pastu. Na závěr přidáme vinný ocet, šťávu z grapefruitu a limetky a rozmixujeme dohladka.
Vepřovou plec nakrájíme na kostky o velikosti 5 cm, dáme je do uzavíratelné nádoby a zalijeme je připravenou marinádou. Prsty maso promasírujeme, misku uzavřeme a necháme minimálně 4 hodiny marinovat (ideálně přes noc).
Následující den vyndáme maso zhruba hodinu před pečením z lednice a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Troubu si předehřejeme na 150 °C. Vepřové kostky dáme i s marinádou do ideálně litinového hrnce, přidáme cibuli, sádlo a najemno nakrájené chilli papričky, přiklopíme pokličkou a dáme péct do předehřáté trouby na zhruba 3 hodiny. Maso musí být dokonale měkké a mělo by jít bez problému natrhat vidličkou.
Mezitím si připravíme nakládanou cibuli a guacamole.

Nakládaná cibule
Nudličky červené cibule dáme do teplovzdorné nádoby a zalijeme ji vroucí vodou. Po 1 minutě cibuli scedíme, vrátíme ji zpět do misky, přidáme 1 lžičku cukru krupice, ½ lžičky soli, 3 kuličky pepře, 1 hřebíček a zalijeme šťávou ze 2 limetek. Promícháme a necháme minimálně 1 hodinu marinovat. Za tuto dobu cibule získá krásně růžovou barvu.

Guacamole
Avokáda přepůlíme, zbavíme pecek, oloupeme a v misce je nahrubo rozmačkáme vidličkou. Ihned zalijeme šťávou z ½ limetky a promícháme. Rajče přepůlíme, zbavíme ho semínek a nakrájíme ho najemno. Česnek utřeme s ½ lžičky soli, jalapeno nakrájíme najemno. Koriandr rovněž nakrájíme najemno a spolu s rajčetem, česnekem a jalapeno přidáme k rozmačkaným avokádům a dobře promícháme. Guacamole ponecháme až do podávání v lednici.

Černé fazole
Sterilované fazole slijeme (2 lžíce láku si ponecháme), propláchneme je studenou vodou a ¾ fazolí rozmixujeme spolu se 2 lžícemi láku dohladka.
V pánvi si na malém plameni rozehřejeme olivový olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek a špetku soli a necháme za občasného míchání zesklovatět a změknout (3-5 minut). Poté přidáme rozmixované fazole, římský kmín, limetkovou šťávu a necháme zhruba 2 minuty restovat na mírném ohni. Jako poslední přidáme zbylé celé fazole, které pouze prohřejeme. Podle potřeby dosolíme. Podáváme posypané čerstvým koriandrem a s klínky limetky.

Tortilly
V míse smícháme masu harinu s kukuřičným škrobem a špetkou soli. Za postupné přilévání vlažné vody vypracujeme měkké těsto (konzistence modelíny), které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho minimálně 30 minut odpočinout. Z odpočinutého těsta postupně oddělujeme kousky velikosti pingpongového míčku, které vložíme mezi dva kousky silnější igelitové fólie a s pomocí například kuchyňského prkénka je rozmáčkneme na co nejtenčí placku. Nebo můžete použít speciální lis na tortilly. Vždy pracujeme pouze s jednou kuličkou, zbytek musíme mít zakrytý potravinářskou fólií.



Z tortilly opatrně odloupneme igelit a ihned ji dáme péct do rozpálené silnostěnné pánve 30-40 sekund z každé strany. Tortilla se opeče pouze slabě a po otočení by se nám měla začít nafukovat. Upečené tortilly ihned zabalíme do utěrky, kterou ještě zakryjeme potravinářskou fólií. Stejně postupujeme se zbývajícím těstem. Tortilly uchováváme až do podávání v teple.



Jakmile je maso měkké, natrháme ho dvěma vidličkami a na servírovacím talíři ho přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s teplými tortillami, černými fazolemi, guacamole a naloženou cibulí, kterou před podáváním osušíme papírovými utěrkami.







Vytisknout

Uvařili jsme 13.3.2016


Komentáře

   odpovědět
Tak jsem dneska podle Vašeho receptu upekla maso a je fakt skvělé! Marináda je super vyladěná. Také jsem naložila cibulku a udělala quacamole. Skvělá večeře! Moc děkuji za recept, je moc hezky popsán a fotky jsou taky super. Určitě podle Vašich receptů zkusím ještě něco.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to máme super radost! Děkujeme moc!
  Pasteis de Nata odpovědět
Dobrý den, vrátili jsme se z Madeiry a ihned začali hledat vynikající koláčky Pasteis. Našli na Vašich stránkách, dnes zkusíme, tak nám držte palečky. Příprava nevypadá složitě, ba přímo jednoduše :-)
Jinak stránky máte i s recepty unikátní, hned využiji při dalších přípravách jídel pro rodinku. Jak to, ale provést s udržením váhy ?? 3 3 3
Přeji moc pěkný den. Jana Chlád.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc. S tou váhou nevím, já (kuba) jen rostu a rostu, ale Blanka má furt stejnou. Asi se nepřecpávat a hýbat :) a samozřejmě ani to jedno nedodržuji :))))
   odpovědět
Tak tuhle paradu jsem udelala minuly vikend! Sice jsem se pri tom otravnem valeni placek proklinala, ale vsem velmi chutnalo. Veprove maso vyslo naprosto vyborne, rozpadalo se a ta chut!! A ta cibule!!! Diky za bajecne inspirace! :)
kublanka odpověděl(a)
My děkujeme moc za krásný komentář :)
   odpovědět
Tak vam pekne dekujeme i my...to bych nebyla ja,abych zase neco nepozmenila....ale pupky jsme si nacpali všichni a mam mám obavy,ze budu muset zvýšit výdej! Takze zitra zahajuji behaci sezónu! Neplánovaně jsem se do nich dnes pustila,ikdyz jsem nestihla koupit farinu,spalda to jistila;) veprove nebylo,takze kuře,k tomu čerstvá salsa z koriandru,zeli,avokada,rajčat a nakladana cibule,tu jsem stihla v tydnu.Vysledek vynikajici,ale priste s tou farinou,slibuju a přesně podle receptu! Na manzela ty tortly byly az moc zdravé.Ted si rikam,ze zitra bude pole ka nebo jen něco lehkého na večeři,aby se to vyrovnalo a co nevidim! Vase ryzove jidlo a ty buchty,ja se snad zblaznim,co ná nám to děláte!Buchty nepecu a budu muset dodrzet recept,vyzva na pristi víkend;)))
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, to je paráda. Ze špaldy nás ani nenapadlo a jsme rádi, že to funguje. Kuře super, občas také používáme místo vepřového. To jsme hrozně rádi, že takhle podle nás vyvařujete. Jsme dokonce pyšní - na Vás! Děkujeme K+B
   odpovědět
Tak uz si brousím zuby na ty domácí tortillas.
Nakládánou cibuli jsem dělala nedávno potom,co jsem ji ochutnala v jedne male mexické hodpudce na vychodnim pobřeží.Byla v salate s čerstvou rybou,kukuřici,advokadem,vynikající ato cerstvou cibuli jim málokdy.Doporucuji i k vajickum nebo jen tak s abokadem a fazolemi do tortil.Pro rychlejší upravu masa jsem objevila vyborny hrnec.Tlkovy hrnec a pomalý hrnec zároveň,vybora vecvěc pro ty,co z vpracujíuji a času moc vecer nemaji.Maso se do hodiny bude rozpadat.Ty modre rortily jsou nádherné,jdu koupit mouku a jdu na to,diky za za dalsi inspiraci 1
kublanka odpověděl(a)
Tak Vám pěkně děkujeme. Dostali jsme nekompromisní chuť na mexické dobroty díky Vašemu popisu :) To musíme vyzkoušet :) Děkujeme taktéž za inspiraci 1