Velikonoční chlebíček


Tradičnější pečivo na Velký Pátek v Británii nenajdete. Stejně jako u nás v Česku se bavíme o mazanci, tak v Anglii jedině a pouze Hot Cross buns. Dokonce se k nim váže spousta pověr a pověstí. Bojíte se, že vaše obydlí lehne popelem? Nezoufejte, vyvěste bochník Hot Cross v kuchyni a oheň se vám vyhne obloukem. Doporučuje 9 z 10 pojišťovacích agentů.

Ingredience (na 1 chléb)
Těsto
500 g hladké mouky
½ lžičky soli
75 g cukru krupice
10 g instantního droždí
175 ml vlažného plnotučného mléka
2 vejce, prošlehaná
75 g změklého másla + na vymazání formy
cca 100 g směsi rozinek, kandované citrusové kůry, apod.
meruňkový džem na potření
Kříže
25 g hladké mouky
1 lžička slunečnicového oleje
studená voda podle potřeby

Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sušené droždí, sůl a změklé máslo. Mouku s máslem důkladně promneme tak, aby nám v ní nezůstaly žádné kousky másla. Přidáme prošlehaná vejce a za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme hladké a vláčné těsto. Jakmile se těsto začne oddělovat od boků hnětací nádoby, vyklopíme ho na slabě pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněteme. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60-90 minut). Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, vyklopíme ho na slabě pomoučený vál a rozválíme ho na zhruba 1 cm silnou placku, kterou rovnoměrně posypeme směsí rozinek, kandovanou citrusovou kůrou nebo jiným sušeným ovocem.



Placku srolujeme, těsto ještě důkladně prohněteme a vytvarujeme ho do koule. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout do dvojnásobného objemu (cca 60 minut). Formu na biskupský chlebíček o rozměru 26x12x6 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 10 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky těsta rovnoměrně rozložíme do připravené formy.



Formu zakryjeme potravinářkou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (cca 60 minut). Mezitím troubu předehřejeme na 180 °C. V misce si smícháme 25 g hladké mouky s 1 lžící oleje a zhruba 2-3 lžícemi studené vody. Měli bychom získat těstíčko, které lze stříkat cukrářským sáčkem. Pokud bude těstíčko příliš tuhé, přidáme další lžíci vody. Vzniklým těstíčkem naplníme cukrářský sáček s úzkou hladkou koncovkou a na vykynuté bulky ho nastříkáme tak, aby nám na každé bulce vznikl kříž.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (35-40 minut). Těsně před dopečením si v misce rozehřejeme meruňkovou marmeládu a přecedíme ji přes sítko. Upečený chléb ihned po vyndání z trouby potřeme meruňkovou marmeládou, přendáme ho na mřížku a necháme ho zcela vychladnout.

Vytisknout

Uvařili jsme 15.4.2022


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.