200 g ječných krup
400 g uzeného masa
2 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
1 bobkový list
1 mrkev – nakrájená na kolečka
4 brambory – nakrájené na kostičky
1 lžička sušené majoránky
2 stroužky česneku - vcelku
2 stroužky česneku - utřený
svazek hladkolisté petržele
pepř
sůl
Postup
Uzené maso dáme spolu se 2 litry vody, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem do většího hrnce a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, mírně stáhneme plamen a necháme následujících 45 – 60 minut jemně probublávat.
Mezitím si uvaříme podle návodu kroupy. Jakmile je uzené uvařené, vyndáme maso z vývaru, zabalíme ho do alobalu a vývar přecedíme přes jemný cedník. Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory, mrkev, 2 celé stroužky česneku a necháme zhruba 10 minut vařit. Poté do polévky přidáme utřený česnek, kroupy, natrhané nebo nakrájené uzené maso a majoránku, kterou promneme mezi prsty. Necháme krátce na mírném ohni provařit. Na závěr podle chuti osolíme, opepříme a posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou.

Komentáře