Tříbarevný řepný salát


Většina z nás, nebo alespoň my s Blankou, zná pouze červenou řepu. Na salát, či jako příloha, vypadá fádně, obarví vše v dosahu několika centimetrů, nejčastěji bílé tričko a není to něco, co by vizuálně podpořilo chuť hlavního jídla.
A jednoho dne jsme objevili řepu bílou a dokonce řepu žlutou, která má v angličtině ještě hezčí název – zlatá. Nebojte na červenou řepu jsme nezanevřeli, jenom teď na talíři řepný salát vypadá více sexy než kdy jindy (pokud slovo sexy a salát jde vůbec dohromady, pozn. Kuby). A nezapomeňte, že řepa neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku (více řepy pro Kubu, pozn. Blanky).

Ingredience
1 velká červená řepa
1 velká žlutá řepa
1 velká bílá řepa
1 šalotka – najemno nakrájená
6 lžic olivového oleje
1 limetka – šťáva
1 lžička čerstvých tymiánových lístků
listový salát na podávání
med
pepř
sůl


Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Řepu omyjeme, zbavíme ji natě a každou barvu řepy zabalíme zvlášť do dvou vrstev alobalu.



Dáme ji péct do předehřáté trouby do změknutí (60-90 minut). Upečenou řepu necháme mírně vychladnout a oloupeme ji.
V misce si prošleháme olivový olej s limetkovou šťávou, lístky tymiánu a najemno nakrájenou šalotkou. Osolíme, opepříme a případně dochutíme medem.
Každou barvu zvlášť nakrájíme na malé kostičky a dáme je do samostatných mističek. Ke každé barvě řepy přidáme 2 lžičky připraveného dresinku a promícháme.
Do středu talíře si rozložíme lístky listového salátu, na který položíme kruhové tvořítko. Do kruhového tvořítka postupně vrstvíme červenou, žlutou a bílou řepu a dobře upěchujeme. Po odstranění tvořítka řepný salát zakápneme zbylou marinádou a ihned podáváme.





Vytisknout

Uvařili jsme 24.9.2015


Komentáře

stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.