Těsto
200 g hladké mouky typu 00
100 g semoliny
3 vejce
1 lžička olivového oleje
1 prošlehané vejce na potření
Náplň
250 g ricotty
125 g čerstvého baby špenátu
2 lžíce strouhaného parmezánu
sůl
pepř
Omáčka
3 stroužky česneku
1 plechovka sterilovaných cherry rajčat
sůl
pepř
třtinový cukr
bazalka
Postup
Na vále si smícháme semolinu s hladkou moukou, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něho vejce. Přidáme lžičku olivového oleje a vypracujeme měkké a vláčné těsto, které se nesmí lepit na ruce. Pokud si chceme usnadnit práci, dáme všechny suroviny do kutru a krátce promixujeme.

Poté hmotu vyklopíme na pomoučněný vál a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi dvě hodiny odležet v lednici.

Mezitím si horkou vodu spaříme špenátové listy, které ihned přendáme do ledové vody. Poté z nich vymačkáme maximum vody, nasekáme najemno a smícháme s ricottou. Směs osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhaný parmezán.
Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři části, z nichž postupně vyválíme tenké pláty (strojkem anebo ručně válečkem). Těsto by mělo být tenké jako list papíru. Vždy pracujeme pouze s jedním dílem těsta, zbytek máme zabalený v potravinářské fólii.
Na pomoučněném válu vykrajujeme rádýlkem čtverečky o straně 4 cm. Do středu každého čtverečku dáme malé množství připravené náplně. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vytvoříme tortellini.

Hotové tortellini pokládáme na pomoučněný vál.

Předtím, než dáme tortellini vařit, připravíme si rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekaný česnek, přidáme plechovku cherry rajčat a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem, v případě potřeby dosladíme třtinovým cukrem. Na závěr vmícháme nasekanou bazalku.
Tortellini vaříme ve velkém množství osolené vody 2-3 minuty. Těstoviny musí být uvařené al dente. Uvařené tortellini můžeme s rajčatovou omáčkou promíchat přímo na pánvi nebo je můžeme omáčkou polít až na talíři. Každou porci bohatě posypeme parmezánem a čerstvou bazalkou.

Komentáře